понеделник, 9 ноември 2009 г.

Хипотонията не е толкова безобидна

По принцип и по някаква неоправдана традиция всички се отнасяме някак несериозно към хипотониците. Мислим си, че хипотонията не е като коварната хипертония и не може да доведе до инфаркт. Въобразяваме си, че като изпие едно кафенце, хипотоникът ще продължи да си живее живота нормално.

Но всичко е далеч по-сложно.

Пониженото кръвно налягане предизвиква много неприятности, може да вгорчи живота на човека и дори може да стане причина за сексуални разстройства при мъжете. Но най-лошото е, че някои хипотоници рискуват с възрастта да се превърнат в хипертоници. Защото те понасят много тежко дори и най-незначителното повишаване на кръвното налягане.

Хипотоник е този, който поддържа кръвно налягане с показатели, по-ниски от 100/60 за мъжете и 95/60 за жените. Ако и вие сте с такива показатели, не се учудвайте, че непрекъснато ви се спи, вие ви се свят и дори понякога припадате, бързо се уморявате, често ви измъчва главоболие. И не на последно място - вие сте с понижена работоспособност.

Хипотонията е виновна и за повишената възбудимост и чувствителност към студа, към ярката светлина и гръмките звуци. Тя е причина за тревожност и склонност към прилошаване в транспортните средства.

При жените хипотоници често се нарушава менструалният цикъл. Най-важното е да се отстрани причината за това състояние

Първото, което трябва да направи всеки човек с много ниско кръвно налягане, е да разбере причините за това състояние. За тази цел трябва да посети ендокринолог. Нищо чудно източник на вашето състояние да е хормоналният дисбаланс и като го отстраните, ще се почувствате нормален и здрав човек.

Пониженото кръвно налягане може да бъде предизвикано и от някои заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, сърдечносъдовата и нервната система. А също и от язва на дванадесетопръстника, хепатит, анемия. В този случай е съвсем естествено на първо място да се лекува основното заболяване.

В тази връзка ще отбележим, че при спортистите пониженото кръвно налягане и редкият пулс не са болест. Точно обратното - това е защитна реакция на организма, т.нар. хипотония на високата тренираност.

Пийте повече течности

Трудно е човек да се бори с хипотонията, но вие имате всички шансове да облекчите живота си и без лекарства.

Пийте повече вода. Британски учени от Съюза на невролозите, неврохирурзите и психиатрите изяснили, че ако човек изпива по две чаши вода повече от средната дневна норма, това ще му помогне да поддържа в нормално ниво кръвното си налягане.

Пийте кафе, но без да прекалявате.

По принцип, всички хипотоници са кафемани.

Сутрешната чашка кафе е задължителна, но следващите 10 през деня - това вече е напълно излишно.

Желателно е сутрешното кафе да си го пиете след закуска или заедно със закуската. За вас е най-полезно да закусвате с кашкавал или прясно сирене. Защото точно в кашкавала е спазено идеалното съотношение между мазнината и солта.

Опитайте и природни стимулатори, като женшена например.

Спете повече. По 9, дори по 11 часа. За вас това е жизненонеобходимо. Вашите роднини трябва да го знаят и да не ви подиграват и обиждат за това, да не ви смятат за мързеливи поспаланковци.

Научете се сутрин да ставате по най-правилния начин. Ако хипотоникът скочи рязко от леглото, може да загуби съзнание. Затова, като се събудите, трябва да полежите известно време и да направите лека гимнастика в леглото - просто раздвижвайте китките на ръцете, стъпалата на краката, коленете, лактите. След това седнете на леглото, поседете, без да провисвате надолу краката си. Накрая ги отпуснете бавно и още по-бавно се изправете. Постойте известно време така и ... дерзайте!

На вас ви е необходима активна почивка. Разхождайте се пеша, плувайте, спортувайте. Полезно е всичко, което предполага по-голямо физическо натоварване. Половинчасовото всекидневно ходене ще помогне да поддържате кръвното си налягане в норма.


блитц.бг

Няма коментари: