петък, 16 октомври 2009 г.

Какъв да бъде стилът на живот, за да се избегне хипертонията.

В Стокхолм бе представен цифров код, който препоръчва какъв да бъде стилът на живот, за да се избегне хипертонията.
Това съобщи доц. Снежана Тишева, началник на Клиниката по кардиология и ревмокардиология на плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски”.


Според разшифровката на кода 0, 3, 5, 140 – 5, 3, 0 е необходимо пушенето да се сведе до 0, всеки ден да се изминават пеш по три километра, пет пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци, защото по този начин се намалява обемът на храните, съдържащи сол. Кръвното налягане трябва да се поддържа под 140.

Според втората част на кода - 5 трябва да е нивото на холестерола, 3 - на лошия холестерол и 0 - затлъстяване и диабет.

Всички тези стойности няма как да бъдат постигнати изведнъж, но може плавно да се коригира храненето и движението , което автоматично променя и другите показатели - обясни доц. Тишева.
Това не изисква икономически възможности, а желание. Обикновено обаче хората предприемат мерки, едва когато вече са засегнати.

Например младите, които са най-натоварени и подложени на стрес, не отделят дори 30 минути на ден, за да се движат, подчерта доц. Тишева пред health.bg.

Проблемът съществува и при децата, за които липсват програми за двигателна активност, това е предпоставка за затлъстяване, което от своя страна отключва хипертонията още в най-ранна възраст.

В зависимост от хранителните навици, от възрастта и генетичния код хората реагират различно на консумацията на сол.
Важно е да се обърне внимание, че голямо количество постъпва в организма и чрез готовите храни.
Много модерни заведения за бързо хранене, които според доц. Тишева са дефект на цивилизацията, използват повече сол. Затова е добре да внимаваме какво си поръчваме и какво консумираме.

Трябва да се направи и анализ за рисковите фактори за разпространение на хипертонията, посочи доц. Тишева.
Така например, според емпирична информация, хората, които живеят около Дунава, консумират повече сол. А тези в по-планинските региони - повече мазнини.
Статистическият анализ на заболяванията изисква много средства, а към момента здравната ни система не го позволява. Затова често цитираме американски проучвания.

В САЩ ситуацията е подобна на нашата - обездвижване, затлъстяване и консумация на готови храни, които са прекалено солени и пълни с консерванти, уточни доц. Тишева.


хелтх.бг

Няма коментари: