събота, 17 октомври 2009 г.

Мерите ли кръвното си редовно?

За необходимостта от редовно измерване на кръвното и последиците от това
Петър Галев разговаря с проф. д-р Светла Торбова, кардиолог.

Проф. Торбова, според най-съвременните разбирания кои стойности на кръвното налягане се определят като хипертония?
Стойностите зависят от наличието на други рискови фактори. При липса на други здравословни проблеми, за хипертония се приема трайно повишеното налягане над 140 на 90 милиметра живачен стълб. Но при пациенти със захарен диабет, преживели инфаркт или инсулт, които имат бъбречна или сърдечна недостатъчност, целта е кръвното им да не надвишава 130 на 85.

През последните години учените, особено от Съединените щати, обявяват за нормални по-ниски стойности не само на кръвното налягане, но и на холестерола и захарта. Защо?
Нормите се определят като резултат от големи проучвания. Тези норми зависят от това какъв е рискът който носи даден показател. Има проучване, което е започнало от 1947 г. и продължава до днес. Американските колеги възприемат принципа, колкото по-ниско, толкова по-добре.

Нека и ние да кажем какви са максимално допустимите стойности на общия холестерол и на захарта? Те имат сериозно значение за възникването и протичането на хипертонията.
Общият холестерол също има две нормални стойности. Едната е за хората в риск, които са преживели сърдечно-съдов инцидент. При тях общият холестерол трябва да е под 4.5 ммол на литър. За останалите хора прицелната стойност е около 5 до 5.5. Захарта на гладно, при венозна кръв, трябва да е до 5.6, с допустимо отклонение до 6.1.

Какви са признаците на високото кръвно, когато още не е увредило организма?
Коварно е, най-често няма никакви признаци. Често хипертония, дори и в тежък стадий, се открива по повод на други оплаквания, при случайно измерване или при лечението на съвсем странични заболявания. Затова кръвното налягане трябва да се измерва при всеки медицински преглед, дори при зъболекаря.

Възможно ли е при прилошаване, ако нямаме апарат, да се разграничи дали става въпрос за много високо кръвно или напротив – за екстремално ниско налягане?
Не! Само апаратът може да установи това. Останалото е в рамките на фолклора. И е доста рисково да се предприемат мерки, без кръвното да е точно измерено.

При доказана хипертония трябва ли да се започне лечение с медикаменти или може да се опита въздействие чрез диети, намаляване на теглото и физическа активност?
Това зависи от стойностите на налягането и от съпътстващите рискови фактори. Има си правила – ако налягането е леко повишено – т.е. до 160 на 100 и няма никакви други съпътстващи причини, може да се започне с т.н. немедикаментозни способи и да се изчака няколко месеца. Много е важна цялостната нагласа на човека – да започне повече да се движи, дори и в бита си – напр. да изкачва стълби; ако злоупотребява с алкохол – да се премине към умерена консумация, да се намали приемът на сол.

Какво се разбира под умерена консумация на алкохол?
Не повече от 1 – 2 питиета дневно или до 14 питиета седмично. За една доза се приема 50 мл. твърд алкохол, чаша (150 – 180 мл.) вино или една бира – до 500 мл.

А ако кръвното налягане още при установяването е над 160 на 100?
Тогава веднага трябва да се започне медикаментозна терапия! Колкото по-рано и колкото по-бързо се постигне контрол на налягането, толкова по-качествен живот ще води пациентът.

В разработването на лекарства против хипертония фармацевтичните компании инвестират отдавна. Какви са най-модерните средства днес?
Има голяма еволюция в медикаментозното антихипертензивно лечение. Началото е през 50-те години, а медикаментите, с които ние работим днес, са създадени през 80-те години. Спокойно мога да кажа, че в България има медикаменти от всички класове с огромно разнообразие на фирмите-производители, както в областта на референтните, така и на генеричните лекарства. Това дава възможност и на лекарите, и на пациентите да подберат най-подходящите и от медицинска, и от финансова гледна точка медикаменти.

И все пак – кой е последният хит в лечението на хипертонията?
Световната тенденция са фиксираните медикаментозни комбинации. В една таблетка са комбинирани медикаменти от две различни групи. Бета-блокерите отстъпват по отношение на лечението на високото кръвно налягане. Те се включват, когато има други индикации, напр. преживян сърдечен инфаркт, сърдечна недостатъчност, коронарна болест. Установено е, че колкото по-малко хапчета трябва да пие един човек, толкова по-редовно и стриктно ги взима. Това е допълнителна полза от фиксираните комбинации в 1 таблетка.

Колко време се пият лекарствата за високо кръвно?
Пият се цял живот! Защото те имат ефект, който се изчерпва в рамките на 24 часа. Ако спрем лекарствата, кръвното отново ще се повиши. Това е така, защото при хипертонията в огромния процент от случаите става въпрос за комплекс от причини, свързани често с генетични фактори и с възприемането на факторите на околната среда.

Част от пациентите се притесняват именно от факта, че трябва да пият лекарствата цял живот, страхуват се от странични ефекти. Особено мъжете са много чувствителни дали тези лекарства на пречат на сексуалната активност?
Едно лекарство, преди да бъде пуснато в масовата клинична практика, минава през много строги изследвания. Няма такива опасности! Всички доказателства са еднопосочни: навременното прилагане на антихипертензивни медикаменти в адекватни дози (чрез които се постига нормализиране на налягането) удължава живота и подобрява неговото качество. Обратното – въздържането от лечение означава увреждане на най-важните органи в тялото ни – сърце, мозък, бъбреци. А що се отнася до сексуалното здраве – нелекуваната хипертония често може да доведе до импотентност по механизма на увреждане на фините артерии в половите органи.

Защо при някои пациенти е висока само горната граница, а долната е нормална?- Обикновено този феномен настъпва с възрастта. Това е т.н. систолна хипертония. В млада възраст диастолното (долното) налягане е това, което е по-повишено и по-трудно се овладява, поради което определя всички последствия от хипертонията. В средната възраст вече се изравнява ефектът и ролята на систолното и диастолното налягане, а в по-напредналата възраст, след 70 години, систолното налягане е определящо и много трудно подлежи на корекция. Някои се страхуват, че като понижат с медикаменти систолното налягане, ще понижат и диастолното, но това не е така.

Много хора имат опасения от т.н. събиране на стойностите на кръвното, изравняването на горната и долната граница?
Това е един рядък феномен, при който има т.н. малко пулсово налягане и изисква специален терапевтичен подход.


хелтх.бг

Няма коментари: