вторник, 15 септември 2009 г.

Дневната светлина срещу излишните килограми

И дневната светлина помага срещу излишните килограми - това показват резултатите от ново британско изследване, според което дневната светлина има важна роля в активирането на кафявата мастна тъкан, която е способна бързо и ефективно да преработва мазнините в енергия, съобщава изданието Science Daily. Активността на тази тъкан е рязко понижена при хората, страдащи от затлъстяване.

Изследователите от университета на Нотингам са изследвали активността на кафявата мастна тъкан при повече от 3500 души.
Оказва се, че по правило тя е по-висока при жените, като зависи значително и от сезонните промени в температурата и продължителността на светлата част от деня. При това именно дневната светлина, а не температурата, играе важна роля за регулирането на тази активност.

Според Майкъл Симъндс - ръководител на изследването, получените резултати могат да помогнат за развитието на принципно нови методи за лечението на затлъстяването с помощта на дневната светлина.

Кафявата мастна тъкан се състои от относително малки клетки с голямо количество митохондрии. Тези клетки бързо и ефективно преработват мазнините в енергия. Учените смятат, че активността на кафявата мастна тъкан се повишава през зимата, когато тялото произвежда повече топлина, което води до изгаряне на натрупаните в излишък мазнини.


здраве.бг

Няма коментари: