понеделник, 14 септември 2009 г.

Хипер, хипо или нормално кръвно налягане

Според статистиката, само един на всеки пет души знае обичайните показатели на своето кръвно налягане. Хората често забравят, че това е основен фактор, който има пряко отношение към удължаването на живота.

Систоличното кръвно налягане (или т.нар. горна граница) се регистрира в момента, когато сърцето се съкращава и със сила изхвърля кръв в съдовете. Диастоличното (или т.нар. долна граница) – когато сърцето се отпуска и се изпълва с кръв от влизащите в него вени. Като показател съществува още и т.нар. пулсово налягане - разликата между горната и долната граница.

От 120 до 140

За повечето хора това е нормата за систоличното налягане. Артериалното налягане (АН), превишаващо границата 140/90 е сигнал за тревога. Ако в продължение на две седмици вашето кръвно се вдига над тези цифри повече от два пъти, това е сигнал за начало на хипертония.
За хората, болни от диабет, нормата е не по-висока от 130/80.
Опитайте се в продължение на две седмици, да си измервате кръвното без да ставате от леглото и вечер, преди да заспите. Изчислете разликата между двата показателя: тя не трябва да бъде по-малко от 25%.
(АН вечер – АН сутрин = АН вечер : 4)

От 90 до 120

Много хора с години живеят с кръвно 100/60 или 110/70 и дори 90/50. Странно, но само на пръв поглед, за тях също съществува голям риск от хипертония, защото дори най-малкото повишаване в налягането те прекарват като хипертонична криза.
Ако АН е 100/60 за мъжете и 95/60 за жените, се смята, че е налице хипотония. Ако тенденцията за понижаване на налягането е възникнала внезапно, трябва да си направите комплексно изследване при кардиолог. Причините могат да бъдат различни: от скрито кръвотечение до безсимптомен инфаркт.

От 130/0 до 130/110

Понякога може да се повиши само горната или само долната граница. Високите цифри на горната граница (например 170/70) са свидетелство за това ,че артериите са станали по-малко еластични. Това често се дължи на появата на холестеролни плаки. Състоянието на кръвоносните съдове може да се определи с помощта на доплерография.

А ако се повишава долната граница (130/110), е показател за нарушения в работата на сърцето – то се отпуска по-лошо, когато се изпълва с кръв. В този има нужда от ултразвуково изследване.

Специалистите съветват хипотониците да започват деня с физически упражнения, да пият по-често чай и кафе, които помагат за повишаване на налягането. Хипертониците – напротив, трябва да ограничат употребата на тези напитки, както и на други течности (дори в най-горещите дни те не трябва да изпиват повече от 2 литра) за едно денонощие и не трябва да приемат повече от 5 г сол.

Разликата между горната и долната граница по норма трябва да варира от 30 до 60.

От 45 до 120 удара/минута

Ако усещате как сърцето ви бие ту по-бързо, ту по-бавно, а понякога съвсем спира, може да си купите тонометър с функция за измерване на пулса и индикация на аритмия.
Измерете пулса си. Нормата е 60/90 удара /минута. Ако сърцето без видима причина (уплаха, физическо натоварване) бие с честота 100-120 удара /минута, по-често се стига и до неправилен сърдечен ритъм, т.е. налице е аритмия. За такава става дума и когато ритъмът е твърде бавен (45/50 удара /минута), а не сте активен спортист, нито сте тренирали активно в продължение на години.

Как да измерваме правилно кръвното

В домашни условия днес се ползва електронен тонометър. За да сте по-сигурни в правилността на показателите, 1 час преди измерването не трябва да приемате храна, кафе и алкохол, не трябва да пушите и да извършвате физическо натоварване. Седнете удобно (но не с кръстосани крака), отпуснете се, поставете лакътя си на масата или облегалката на фотьойла така, че ръката ви да бъде на нивото на сърцето. Първото измерване е тестово. На него влияят и вълнението, и особеностите на стените на съдовете. След 4 минути пълен покой направете второ измерване – то ще бъде по-точно. Кръвното трябва да се измерва и на двете ръце.


здраве.бг

Няма коментари: