неделя, 13 септември 2009 г.

Нелепи твърдения за храненето

Има ли правила в храненето? Има ли вредни храни? Важността на храната – нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много “правила”, които всъщност нямат никакво основание. Ето и някои от най-нелепите:

- Когато млякото има син оттетък, нещо с него не е наред.

В действителност е точно обратното - това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

- В млякото добавят консерванти за удължаване срока на годност.

Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.

- За да изчистим водата от микроби е достатъчно да я преварим.

Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

- Консервите не са полезни за здравето.

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните - не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

- Не трябва да се плува след ядене.

Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.

- Влюбените губят апетит.

Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет е решил да провери това твърдение и е провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един от четири човека, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.

- Децата могат да бъдат хранени с гъби.

Това не бива да се допуска, защото детският организъм не изработва ферменти, способни да преработват белтъчините, които се съдържат в гъбите. Ето защо сред децата по-често се срещат и натравяния. Токсиколозите отбелязват, че гъбите са не по-малко опасни и за възрастните хора, чийто организъм вече не е в състояние да преработва тежката храна.

- Отровата от гъбите може да се отстрани след техното преваряване в продължение на няколко часа.

Това е заблуда - в повечето случаи отровата е термоустойчива.

- При натравяния с гъби помага алкохолът.

Точно обратното, той задълбочава натравянето.

- Хората с мазна коса не трябва да злоупотребяват с мазна храна.

Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.

- Суровите продукти са по-полезни отколкото варените.

Това твърдение не е еднозначно. Някои зеленчуци като патладжаните например съдържат отровни вещества, които стават безвредни след термична обработка. Освен това суровите продукти не винаги се усвояват пълноценно от стомаха.

- Марулите са елексир за стройна фигура.

Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини.

- Черният дроб е много полезен.

В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.

- Ако храната изглежда и мирише добре, тя може да се яде.

Това не винаги е така. Някои видове бактерии не променят външния вид, мириса или вкуса на продуктите. Затова, ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.

- Дъските за рязане, направени от дърво, не отговарят на санитарните норми.

Това твърдят най-често производителите на пластмасовите дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.

- Кафето влияе отрицателно на бременността.

Доказано е, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към абортите. Но според последни данни, публикувани в American Journal of Epidemiology, бременните жени трябва да се въздържат от кафето и другите напитки, съдържащи кофеин.

- Кафето повишава артериалното налягане.

Това е спорно. Някои данни показват, че 3-4 чашки кафе, равномерно разпределени през деня, ще повишат кръвното налягане, но същият ефект може да има и всяко вълнение или спор.

- Лимоните са кисели, защото в тях няма захар, а много витамин С.

В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото те съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептически свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.

- Морковите са много полезни за очите.

Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се превръща в организма във витамин А и е необходим за ретината на очите. Но в черния дроб например има по-големи запаси на бетакаротин.

здраве.бг

Няма коментари: