сряда, 9 септември 2009 г.

Лекувайте се с мед!

Съществуват състояния на организма, при които той може да се използва като алтернативна форма за облекчаване и дори лечение чудото наречено мед.

При безсъние
Една супена лъжица мед се консумира 30-40 минути преди лягане.

При проблеми със стомаха и червата
При язвени болки и гастрит с повишена киселинност медът трябва да се приема на гладен стомах (два часа и половина преди хранене или три часа след него), като се разтворят 30-35 г в чаша топла, преварена вода. За да се избегнат киселините, медът може да се приема с мляко. На тези, които имат понижена киселинност, се препоръчва да приемат меда 5-10 минути преди хранене.

При сърдечно-съдови заболявания
При исхемична болест на сърцето, миокардит, нарушение на сърдечния ритъм, хипертония най-удачно е да се консумира горски мед, а също и мед с глог, мента или лавандула.
Дневната доза е от 50 до 90 г, разпределена на 3 до 5 приема за деня. Необходимо е да се приема по този начин в течение на 1-2 месеца, като най-добре е другите сладки храни да бъдат изключени от хранителния режим.
Преимуществото на пчелните продукти пред лекарствените се състои в това, че медът е способен да нормализира кръвното налягане – повишава ниското и понижава високото.

Маски и масажи с мед
При масажите и маските се получава двоен ефект – медът изтегля токсините от организма, а витамините, микроелементите и другите полезни вещества, които той съдържа, попадат в него. Затова резултатът от такива козметични процедури е здрава и еластична кожа. Освен това, медът се прилага ефективно за корекции на фигурата и за лечение на целулита, но тези процедури най-добре да бъдат правени при специалист. В домашни условия може да се приготви лесно маска за лице: на предварително почистената кожа на лицето се нанася мед, държи се 20 минути и се измива с топла вода.

Внимание! Когато нанасяте маската, оставете чиста областта около очите. А на устните може да нанесете мед и лекичко да ги потупвате с пръсти.
Медената маска може да се прави веднъж седмично, като най-добре да се използва мед от цвета.

Махмурлук
Една супена лъжица мед ще облекчи състоянието. А неотдавна специалисти от международния медицински център “Апи” са разработили “медена” програма за лечение на алкохолизъм. Специалистите са доказали научно, че в големи количества медът може да преустанови зависимостта от употреба на алкохол.

При простуда
При кашлица и настинка е необходимо медът да се подържи няколко минути в устата и после да се преглътне. Също така може да се намажат с мед гърба и гърдите и болният да се завие добре, за да се изпоти.

За стройна фигура
Медът потиска апетита. Ако ви мъчи чувство на глад, изяжте една чаена лъжичка мед – така ще уталожите глада и ще дадете на организма голямо количество витамини и други полезни вещества.


здраве.бг

Няма коментари: