четвъртък, 13 август 2009 г.

Мъжете трябва да внимават с килограмите повече от жените

Затлъстяването е проблем номер едно в много от развитите страни по света. Въпреки пропагандата за здравословен начин на живот, процентът на хора с наднормено тегло продължава да нараства както сред жените, така и сред мъжете. А за представителите на силния пол последствията са по-тежки, съобщава BBC.

За мъжкия пол опасностите възникват по-бързо, но и при жените те не са по-малки, твърди изследване.

Немски учени от Hospital Reinier de Graaf Groep откриха, че при пълните мъже запасът от жизнени сили, издържливост и способността за преработването на въглехидратите са по-малки, отколкото при жените. Като цяло независимо от пола хората с наднормено тегло са застрашени от риск от заболяване от диабет от втори тип с 80 пъти повече от останалите. Но мъжете поподат в рисковата група по-бързо от жените.

Издържливостта на представителките на слабия пол с наднормено тегло учените обясняват с различното разпределение на мастните наслоявания - ако при жените те се натрупват в долната част на тялото (бедра, корем), то при мъжете те се натрупват в горната. За жената това е по-скоро естествено натрупване на мазнини и нейното тяло е приспособено за такова "складиране", свързано с детеродните й функции.

При мъжете прекомерното количество мазнини води до нарушения в обвяната на веществата, до развитието на белодробни и сърдечни болести. Учените напомнят, че никога не е късно да се започнат диети и занимания със спорт, но това трябва да стане под лекарско наблюдение.

чудеса.нет

Няма коментари: