сряда, 29 юли 2009 г.

Какаото срещу високото кръвно

Всички, които са с убеждението, че чаша чай действа най-добре на повишеното им кръвно налягане, са в грешка- парче шоколад е далеч по-ефективно, твърдят немски учени. Всяка храна, богата на какао, намалява кръвното толкова, колкото чаша зелен или черен чай не биха могли.

Резултатите от него показват, че какаото намалява риска от сърдечен удар и други сърдечносъдови проблеми с 10-20%.

И какаото, и чаят съдържат полифеноли - клас химични вещества, за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система. В какаото обаче полифенолите са от различен тип - процианиди, които са по-ефективни.

Полифеноли се съдържат и в плодовете, и зеленчуците. Затова в момента най-популярната препоръка към хората със сърдечносъдови проблеми е да употребяват по-големи количества именно от тях. Какаото обаче е по-богато на тези вещества и е доста по-ефективно, твърдят немските учени и предупреждават: "Не посягайте към всяко парче шоколад - само тъмният би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар или нейни изкуствени заместители.


лекар.бг

Няма коментари: