четвъртък, 23 юли 2009 г.

Захарта разрушава мозъка

Повишаването на нивото на захарта в кръвта е нормален признак на процеса на стареене, при който се засяга работата на хипокампа - тази част от мозъка, която е отговорна за обучението и паметта.

Според данните от нови изследване, именно повишените нива на глюкоза в кръвта са свързани с т.нар. когнитивна дисфункция в напреднала възраст.

“Регулирането на това вещество в организма би позволило да се предотвратят възрастовите проблеми, свързани с понижаването на паметта , смятат провелите изследването специалисти, като цитират и данните от свои колеги-невролози, според които физическите упражнения стабилизират концентрацията на глюкозата и съответно подобряват работата на мозъка.

Изследването, проведено от учени от Колумбийския университет в САЩ, показва, че физическата активност укрепва тази част от главния мозък, която се асоциира със стареенето за сметка на контрочирането на захарта в кръвта.

Известно е, че увреждането на хипокампа способства за развитието на болестта на Алцхаймер и други познавателни проблеми.

Лекарите са убедени, че поддържането на оптимално ниво на глюкоза в кръвта и редовните физически упражнения могат ефективно да предотвратят когнитивните разстройства и да поддържат мозъчната дейност в напреднала възраст.


здравно.ком

Няма коментари: