четвъртък, 9 юли 2009 г.

Зеленчуците могат да намалят кръвното - вижте как!

След задълбочено изследване не направено ново откритие - учените смятат, че една от основните аминокиселини в зеленчуците намалява кръвното налягане.

Анализ на информацията от международно проучване сочи, че 4.72% по висок прием на глутаминова киселина като част от диетата намалява с 1.5 до 3 пункта средното систолично кръвно налягане ( по-високата скала, отчитаща ударите на сърцето) и от 1 до 1.6 пункта диастолично налягане (по-ниската скала, между ударите на сърцето).
Въпреки че разликите не са фрапиращи, редуцирането на хипертоничните пристъпи е важен фактор в намаляването на сърдечните заболявания причинени от високо кръвно.
Протеините, животинските и зеленчуковите, съдържат вериги от аминокиселини. Глутаминовата киселина е основната в тази верига, с водещите 23% при зеленчуците и 18% при месото.

Връзката между високия прием на глутаминова киселина и ниското кръвно налягане се наблюдава при проучване върху 4 680 души в Китай, Япония, САЩ, и Великобритания. Според учените резултатите не са неочаквани.

Но приемът на подходящи храни, не е единственият фактор при намаляване на кръвното налягане. Трябва да се контролира приемът на сол, на алкохол и теглото, допълват учените.


лекар.бг

Няма коментари: