петък, 10 юли 2009 г.

Жен-шенът - познат от повече от 5000 години

Лечебните свойства на жен-шена се крият в корена му. Той расте изключително бавно и “събира” жинзенозиди, вид сапонини и гликозиди с уникална структура и действие, в продължение на 4-6 години. Едва след този срок количеството им е достатъчно, за да има растението лечебен ефект.

Съставките
Гликозидите са основната биологично активна съставка на жен-шена. Уникалността на гликозида жинзенин се
изразява в свойството му да понижава концентрацията на захар в кръвта и да стимулира синтеза на гликоген.

Полезно също така е и ефирното масло панаксен, което има свойството да тонизира сърдечната дейност и кръвоносните съдове. То намалява усещането за болка и е с успокоителен ефект. Панаксовата киселина на коремна нормализира обмяната на веществата и ендокринната система.

Билката съдържа още полезни алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества, витамин С, витамини В1 и В2, макро- и микроелементи.

Свойствата
Комплексът от полезни вещества на жен-шена повишава устойчивостта на организма срещу вредните фактори на околната среда и нормализира процесите в него. Имуномоделиращият му ефект се дължи на това, че биологично активните му съставки стимулират образуването на така наречените Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават попадналите болестотворни микроорганизми в организма ни.

Изследвания показват, че жен-шенът подтиска развитието и на някои ракови клетки. Резултатите показали, че при приемащите жен-шен във вид на добавка, вероятността да развият раково заболяване е два пъти по-малка.

Растението е особено подходящо и при състояния на постоянна умора и напрежение, тъй като регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и поддържа органите, които синтезират тези хормони – хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези. Жен-шенът усилва образуването на ендорфини, които се синтезират в главния мозък и са отговорни за „доброто настроение“. Подобрява и самочувствието.

Заради общоукрепващия си ефект, коренът е особено подходящ след боледуване. Препоръчва се и при хипотония при жени.

Жен-шенът подпомага мускулите да използват енергията по-ефективно. Това негово свойство го прави подходящ за активно спортуващи. Доказано е, че повишава физическата издръжливост на организма.

Не случайно жен-шенът е наричан “мъжки корен”. Съставките му вияят на гладката мускулатура и повишават еректилната способност. Ето защо той е от препоръчваните средства от специалисти при еректилна дисфункция. Изследвания показват, че приемът му води до повишаване на тестостерона в организма и на количеството сперматозоиди. Това го превръща в средство срещу стерилитет от мъжки тип.

Жен-шенът има благотворно действие срещу диабет. При изследване на страдащи от захарен диабет от втори тип категорично се установило, че при 100-200 мг прием на жен-шен дневно нивото на захар в кръвта се понижава. Това естествено го прави неподходящ при хора с хипогликемия.

Коренът се препоръчва като добавка и при лечение на сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност и повишено кръвно налягане.


здравно.бг

Няма коментари: