вторник, 9 юни 2009 г.

Ново лечение при инсулт прилагат в Кардиологичната болница в Плевен

Програма за предотвратяване на инсулт при високо рискови пациенти стартира в Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Плевен днес. Това съобщи д-р Славейко Джамбазов, изпълнителен директор на Български кардиологичен институт.

До момента в България са извършвани такива процедури, но в Плевен тя се прави за пръв път. Италианският проф. Франческо Бедони направи интервенция за лечение на стеснение на сънните артерии на възрастен, над 70-годишен пациент. Тъй като около 30 % от инсултите се причиняват от стеснения на сънните артерии, това интервенционално лечение на практика предотвратява инсулта при пациентити, изтъкна д-р Джамбазов. Той допълни, че една такава интервенция струва около 7 000 лв., но стойността й не се поема от здравната каса. Според него целта на Българския кардиологичен институт е да се намери начин пациентите да не доплащат нищо или да плащат максимум 1 000 - 2 000 лв. за нея.

От Българският кардиологичен институт имат амбицията тази процедура да се превърне в рутинна и на година да се извършват поне по 500 интервенции.

по-здрави.инфо

Няма коментари: