четвъртък, 4 юни 2009 г.

Овесената каша ще ви спаси!

Ввключете в менюто си повече пълнозърнести храни - овесена каша, съветват американски учени, ако искате да се предпазите от инсулт, инфаркт, запушване на артериите и др.

Лекари и биолози от университета “Уейк Форест” в Северна Каролина анализирали данните от 7 мащабни изследвания, чиято цел била проучване на ползата от пълнозърнестите храни - овесена каша, хляб от житни зародиши или ечемик, кафяв ориз и др.

Експериментаторите установили, че консумацията на такива продукти неизменно е свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания. Оказало се, че възрастните хора, които включват средно по 2,5 порции пълнозърнести храни в дневното си меню, са изложени на 25 процента по-малък риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с хората, които рядко ги консумират. Специалистите напомнят, че пълнозърнестите храни оказват благоприятно въздействие върху сърдечната дейност. Влакната и останалите вещества, които се съдържат в тях, намаляват холестерола, кръвната захар, нивата на инсулина и риска от възпаления на кръвоносната система и подобряват функциите на артериите.

по-здрави.инфо

Няма коментари: