петък, 5 юни 2009 г.

Пречистват ли бирена мая, пектин, въглен, коприва?

Отговорът ми няма да е точен, ако се свързват хранителните продукти с т.нар. пречистване на организма.

Човек има три “пречиствателни станции” - черен дроб, бъбреци и кожа. Ако те са здрави и функционират правилно, не е необходимо да се коригира тяхната дейност. При заболявания на тези органи, разбира се, съвременната медицина предлага лекарствено и диетолечение.

С какво е полезна бирената мая? Тя е богата на витамини от групата B - B1, B2, B3 (никотинова киселина), B5 (пантотенова киселина), B6 и витамин H (биотин). Без тези витамини нашият живот е невъзможен. Те спомагат за правилната обмяна на белтъчините, мазнините и въглехидратите, за функцията на черния дроб, кожата, нервната система. Недостатъчният им внос с храната води до появата на различни заболявания.

Пектинът е изключително важен хранителен продукт. Спада към т.нар. баластни вещества. Те не дават калории, но без тях животът е немислим.

Особено богати на пектин са ябълките.

Пектинът възпрепятства обратното всмукване в крайните сегменти на дебелото черво на холестерол и различни вредни химични вещества, попаднали в храносмилателния тракт. По този начин играе важна роля в предпазването от химични отравяния и най-вече в профилактиката и лечението на повишения холестерол в кръвта, което е предпоставка за ранна атеросклероза. Ето защо, за да се предпазим от ранна атеросклероза, т.е. от ранно остаряване, можем да консумираме 1 с.л.ябълков пектин (10-12 грама дневно), разбъркан в кисело мляко. Най-добре то да е с ниска масленост.

Активен въглен не е хранителен продукт. Използва се като лекарствено и предпазно средство в токсикологията при хранителни и лекарствени отравяния, при злоупотреба с химически вещества, при аварии в химическата индустрия и т.н.

Копривата пък е много богата на витамин C и е добре често да присъства в пролетното ни меню под различни форми. Полезна е и отварата от коприва.

24часа.бг

Няма коментари: