вторник, 16 юни 2009 г.

Лошите навици изсмукват силите

Специалистите са идентифицирали поне 7 такива рецидива, които изсмукват жизнената ни енергия.

Редовно недоспиване

Според статистиката през 60-те години човек е спял средно по 8 часа, днес – едва 6,5 ч. Причината е в ускореното темпо на живота и прекалено многото задачи, с които трябва да се справяме. Стресът от своя страна води все повече хора до нарушения на съня и така кръгът се затваря.

Мнозина опитват да компенсират недоспиването през уикенда, изпадайки в т.нар. сънна булимия. От това няма особена полза. Учени от университета в Илинойс са доказали, че натрупването на бодърстване в продължение на няколко нощи не може да се компенсира наведнъж. Ако не спите една нощ, трябва да компенсирате на следващия ден, казват те. Но ако не получавате “компенсация” няколко дни поред, това води до хронична раздразнителност, депресия и затлъстяване.

Постоянни опити да се отслабне с диети

Любителите на диетите могат да се разделят на три групи. Едните, които са малцинство, действително успяват да се разделят с излишните килограми. При вторите не се получава нищо и те зарязват опитите. Третите минават от диета на диета или непрекаснато я започват отначало. Именно тази трета група попада в сферата на риска. Нейните представители са вечно недоволни от неизпълнението на плановете си за отслабване, те непрекъснато се наказват с още по-строги режими, вечно са гладни и лишават организма си от важни вещества.

Хронични болки

Някои хора, изпитващи хронични болки, с години отлагат посещението при доктора. Изследванията обаче показват, че между пациентите с депресия, посттравматичен стрес и хронична болка има определена прилика. Става дума за т.нар. дезаптационна реакция, която се изразява в болки в мускулите, липса на аперит и либидо, намалена физическа активност, намалена концентрация на вниманието. Така човек непрекъснато се чувства изтощен, което води до значително намаление на качеството на живота.

Пиене на кафе с литри

Чашката кафе ободрява, но литър кафе на ден отнема бодростта. Всичко е много просто: появява се привикване, дозата се увеличава, но това не може да става безкрайно. Освен това употребата на напитки с кофеин увеличава обездвижването. Онези, които не могат да се откажат от навика да пият няколко чаши кафе на ден, трябва да опитат да го съчетаят с пиене на вода. Дори и на хората, които не злоупотребяват с кафето, диетолозите препоръчват поне 8 чаши вода дневно.

Редовен прием на енергийни напитки

Те не бива да бъдат поемани всяка сутрин. При редовно поемане на този мощен стимулатор човек получава ударна доза кофеин, таурин и често женшен. След такава мобилизация на вътрешните резерви организмът се нуждае от възстановяване и почивка. В особена опасност се оказват черният дроб, нервната и сърдечносъдовата система. Енергийните напитки водят и до привикване, така че с течение на времето ободряват все по-малко.

Недостиг на кислород

Постоянното стоене в задушно помещение забавя обмяната на веществата. От съвета “разхождайте се повече след работа” не всеки има възможност да се възползва. Тогава може да се прибегне до друг изход: например да се промени техниката на дишане. През деня обикновено дишаме повърхностно. Струва си обаче да отделим няколко минути, за да си “проветрим” дробовете с дълбоки бавни вдишвания или да пристъпим към релаксиращи дихателни техники.

Недостиг на движение

Липсата на движение не води до икономия на сили: мускулите без натоварване губят тонус и енергията изчезва. Физическата активност намалява не само риска от сърдечносъдови заболявания и от депресия, но влияе и на продължителността на живота. Учени от Калифорния 12 г. наблюдавали 1200 възрастни хора. Те изяснили, че физическата активност влияе на продължителността на живота значително повече, отколкото дори наличието на нормален индекс на телесната маса. С други думи – не е важно дали човек е пълен, или слаб: той ще живее по-дълго, ако се движи през по-голямата част от деня.

24часа.бг

Няма коментари: