понеделник, 8 юни 2009 г.

Искат ли разширените вени разходки?

Вените са кръвоносните съдове, по които кръвта се движи към сърцето вследствие на съкращаването на мускулите, подпомогнато от венозните клапи. Разширените вени (варикозната болест) представляват разтегляне на венозната стена и образуване на разширения в повърхностните подкожни вени на долните крайници. Това води до увреждане на венозните клапи и до появата на т. нар. венозен рефлукс (обратно връщане на венозна кръв през клапите) и засилва проявите на заболяването.

Рискови фактори за възникването им са наследственост, професии със статично натоварване на долните крайници (стоеж или седеж) като например работа в офис, до машини. Такива професии са и тези на хирурзите и стоматолозите. При жените често варикозата възниква след бременност и раждане.

Лечението е комплексно. Започва се с правилен хигиенно-диетичен режим, който цели да намали застоя на венозна кръв в краката. Това се постига с носенето на широки и свободни дрехи, обувки с подходяща височина на тока (между 3 и 5 см), поставянето на краката при почивка и сън малко над нивото на тялото (10-15 см), избягването на продължително излагане на топлина, намаляването на телесното тегло.

Движението е особено препоръчително. Пациентите трябва да се научат да раздвижват краката и стъпалата при всеки удобен случай - изкачване на стълби, разходки, ходене пеш до работата и офиса, раздвижване на стъпалата при работа на компютър, при дълги пътувания със самолет, влак или автомобил. Всички видове спорт, които раздвижват краката динамично, се препоръчват - ходене, бягане, колоездене, танци, плуване, ски бягане, пързаляне с кънки и др. От друга страна спортове, които статично натоварват краката, трябва да се избягват. Такива саезда, волейбол, баскетбол, тенис. Полезни са също масажите, обливането на стъпалата и подбедриците с хладка вода, ходенето във вода и водната аеробика.

Не на последно място трябва да се използват еластокомпресивни чорапи, да се провежда медикаментозно лечение на разширените вени, както и навреме да се предприема радикалното им лечение - оперативно, веносклерозиране, аблация на разширени вени с лазер или радиофреквентен ток и др.

Д-р Асен Драмов
е главен асистент към сектор ангиология в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница - София.

24часа.бг

Няма коментари: