неделя, 7 юни 2009 г.

Как да се пазя в жегите щом кръвното ми е високо?

При хората, които имат повишено кръвно налягане (хипертоници), всички климатични промени могат да дестабилизират състоянието им. Независимо дали са подложени на жеги, силен студ или силен вятър, те чувстват дискомфорт предимно за сметка на повишение на кръвното налягане.

Повишението на телесната температура води до учестяване на ударите на сърцето, което влошава самочувствието на пациента по време на жегите. Горещото време е стрес за организма. Температура, създаваща спокойствие, е от 22 до 26 градуса. Над тези стойности обикновено започва потене и загуба на течности, което е рисков фактор за образуване на тромби в организма и усложнения като инсулт, инфаркт и др.

Жегите не влияят еднозначно на хипертониците. Много от тях при горещини се чувстват добре поради понижаване на кръвното налягане с около 8-10 мм живак, а други с по-чувствителна нервна система имат безсъние и нервно напрежение и това води до вазоспазъм и повишаване на кръвното налягане. В началото на лятото е важно личните лекари и кардиолозите да дадат препоръки на своите пациенти хипертоници, като направят индивидуална програма на всеки според степента на заболяването и другите изменения в организма му.

Препоръчително е през лятото чест контрол на кръвното налягане - няколко пъти седмично. Приемането на вода, чайове и подсладени негазирани напитки трябва да се увеличи до 2,5 литра. Храната е за предпочитане да бъде лека, съставена предимно от плодове и зеленчуци. Най-подходящи за разходки и излизания са ранните и късните часове на деня и сенчестите места през горещите часове.

Д-р Борислав Ацев е кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София.

24часа.бг

Няма коментари: