събота, 6 юни 2009 г.

Млякото с ниско съдържание на мазнини понижава кръвното

Изпиването на една чаша нискомаслено мляко дневно намалява риска от повишено кръвно налягане с една трета. За нормално се смята налягането със стойности 120 на 80 мм живачен стълб.

Учените от Университета на Вагенинген в Холандия установили, че обезмасленото прясно мляко и нискомаслените кисели млека пазят хората в средна възраст от повишено кръвно налягане, съобщи в. “Дейли телеграф”.


Специалистите изследвали в продължение на 10 години 2245 мъже и жени от 55 години нагоре, които в началото на наблюдението нямали повишено кръвно налягане. Резултатите, които са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, показали, че през първите две години от изследването рискът от появата на високо кръвно налягане бил 30% по-малък у лицата, които консумирали най-нискомаслените млечни произведения.

Млечните продукти с висока масленост като масло или сирене нямали защитен ефект, но и не повишавали риска. Кардиолозите предполагат, че минералите като калций, калий и магнезий, които се съдържат в млякото, играят важна роля за предотвратяване на хипертонията

по-здрави.инфо

Няма коментари: