неделя, 21 юни 2009 г.

Правете по 2 дни разтоварване с пресен сок

Пролетното прочистване на организма е важн не само за доброто настроение, но и за по-добрия имунитет. Над 60 процента от неговата функция е съсредоточена в червата.

Разтоварването е различно според това дали сте яли повече месо през зимата, или спазвате великденския пост, казва д-р Емил Илиев, председател на Българското дружество по акупунктура.

Първата група са приемали основно животински белтъчини и мазнини и сега имат нужда от повече баластни вещества, витамини, минерали и микроелементи. Естествените им източници са пресните плодове, зеленчуците и зърнените храни. Тези хора нямат нужда от витамин В, защото са приемали достатъчно с месото, но имат дефицит на витамин С, бетакаротин и някои микроелементи. Най-добър ефект ще постигнат, ако правят по 2 разтоварителни дни на равен интервал в седмицата само с пресни сокове, препоръчва д-р Илиев. Подходящо е единият да бъде събота или неделя, за да се направи и очистване на дебелото черво с вода (клизма). Денят за разтоварване започва с чаша топла вода с малко мед сутринта. Соковете са прясно изцедени и не се смесват. Наведнъж се пият 150-200 мл, или водна чаша. Между приема на два различни вида сок трябва да има поне 2 часа интервал. В 10 ч се изпива първият сок - най-добре от моркови. В 12,30 ч се пие сок от ябълки. Хората с костни и ставни болки могат да започнат със сок от целина, но количеството му трябва да е 50 мл. Целината съдържа много етерични масла, които подпомагат храносмилането, действат антибактериално, активират обмяната на въглехидратите, подпомагат стомашните жлези, благоприятни са при наднормено тегло. В 14,30 ч може да се включи сок от ананас - много богат на биотин, витамин Е, витамин В12 и съдържа 16 микроелемента. Помага много при отоци, слънчева алергия, чести диарии и е много полезен против старческите изменения по кожата. През април и май е добре да се използва седмично по около 300 мл сок - 2 по 150 мл.

До вечерта се пие основно ябълков сок, който понижава кръвното налягане, стабилизира кръвоносните съдове, най-вече вените, балансира кръвната захар, засилва имунитета и сърцето. Вечерта се прави клизмата.

Постещите приемат по-богата на фибри храна и е важно да се захранят правилно с животински белтъчини и мазнини. Преходът трябва да започне с нискомолекулярни белтъчини, каквито съдържат рибата и морските дарове. Така 1-ия ден след постите ядат само риба. На 2-ия готвят и калмари. Следва ден с мляно месо, т.е. ястия като мусака, сарми, пълнени чушки.

Телешки стек със задушени зеленчуци и гъби е подходящото меню за 4-ия ден. Петият ден задължително е вегетариански. На 6-ия минават на риба, а на 7-ия са разрешени свински пържоли, но вечерта се прави и клизма.

Китайската медицина поставя дебелото черво в един функционален кръг с белия дроб. Тя приема, че между тях има силна взаимовръзка и когато единият орган страда, се отразява и на другия. Затова е важно не само какво ядем, но и какъв въздух и как дишаме. Много хора и особено децата дишат повърхностно - без да използват целия капацитет на дробовете, с отворена уста. След цяла зима в затворени помещения на парно или климатик човек е изтощен. Сухият въздух се отразява зле на лигавиците и кожата. Ето защо през пролетта се проявяват повече алергии. За да им противодействаме, трябва да използваме всяка възможност за излизане сред природата и да провеждаме някои упражнения за дишане. Сега всичко се раззеленява и кислородното съдържание на въздуха в зелените площи се увеличава. Освен това пролетният въздух е влажен, което е благоприятно за лигавиците. Полезната влажност в помещенията е между 45 и 60%.

Китайската медицина свързва пролетта с вятъра и определя сезона като променлив. Човек трябва да се адаптира, което означава и да се движи повече.

24часа.бг

Няма коментари: