петък, 29 май 2009 г.

Зодиите и здравето

Според наложеното схващане се смята, че зодиакалният знак на първо място определя съдбата на човека. Но според Хелмут Ниборг обаче взаимната връзка между съдбата и съзвездията не е толкова силна. Оказва се, че много по-голямо влияние зодиакът оказва върху здравето на човека, твърди той и смята, че научните доказателства за това са достатъчно.

Връзката между зодиакалния знак и здравето според Ниборг се обяснява просто: за всеки сезон са характерни особени заболявания, а именно първите месеци след раждането оставят най-голям отпечатък върху здравето на човека.
Ето какво смята Ниборг:

Родените през декември имат повече шансове да доживеят до дълбока старост - започвайки от 50-годишна възраст те могат да разчитат, че ще живеят с 4-8 месеца повече, отколкото родените през пролетта и лятото.

Но пък те са застрашени от по-голям риск от шизофрения. Лекарите обясняват това с недостига на слънчева светлина по време на бременността - колкото по-малко ултравиолетови лъчи получава бъдещата майка, толкова по-малко витамин D се произвежда в организма, а той отговаря за формирането на мозъка на плода.

"Февруарските" и "мартенските" именници страдат преди всичко от алергии към прашеца. Лекарите изследват и друг феномен - децата, родени през тези месеци, са по-малко възприемчиви към учебния материал и сред от тях страдащите от аутизъм са повече от средното по статистика.

"Майските" деца с напредване на възрастта получават психични разстройства и по-често страдат от депресии и алкохолизъм. Случаите на суицид сред родените през април и май са със 17% повече отколкото при родените през есента и зимата.
Колкото по-близо е рождената дата до лятото, толкова по-забележимо нараства предразположеността към сърдечно-съдови заболявания. На преклонна възраст към този проблем се прибавя и склонността към заболяване на дихателните органи.

"Летните" хора имат по-малка вероятност да доживеят до дълбоки старини - с 23% по-ниска отколкото при техните "зимни" връстници. Това Ниборгобяснява с факта, че ранният период на бременността при майките на тези хора съвпада със зимните месеци, когато на организма не му достигат витамини и светлина. Децата се раждат по-слаби и са подложени на повече рискове, свързани със здравето.

Най-"приспособими" се оказват тези, които ас родени през късното лято и есента. Те нямат недостиг от необходимите питателни вещества и най-често измежду всички се раждат силни, големи и здрави.


глобуснюз.нет

Няма коментари: