вторник, 26 май 2009 г.

За да се избегне затлъстяването при децата

Пълничко дете не означава по-здраво дете. Затлъстяването в детството обикновено се дължи на прекаляване с количествата храна и недостиг или пълна липса на спортуване. За децата, които все още не са влезли във възраст подходяща за спорт може причината да се дължи в на липсата на дълги разходки, възможност за бягане на воля и каране на колело. В повечето случаи проблемът може да се реши с промяна на качеството на храната, тоест по-здравословно хранене и повишаване на движението и физическата активност. За да стане това обаче, най-добре е цялото семейство да промени начина си на живот и навиците си. Детето само няма да започне да яде по-здравословна храна ако вие самите не спирате да се тъпчете с вредни, богати на мазнини и холестерол храни. Много голяма грешка ще бъде да отделите детето и да го подложите на диета и режим, тъй като това ще му се отрази психически. Освен това здравословното хранене и начин на живот ще се отразят не по-зле и на вас.

Не променяйте навиците си внезапно, а постепенно. Например можете да замените газираните напитки на масата с мляко или вода, след вечеря поне веднъж в седмицата ходете на разходка със семейството си и не дръжте телевизора постоянно включен. Един резултатен подход е да си поставите цели, за всеки член от семейството, но те трябва да бъдат лесно изпълними. Може да си поставите за цел да правите кратки разходки всеки ден или детето да си постави за цел да яде плодове за следобедна закуска.

Поставяйте си краткосрочни цели и при постигането им празнувайте. Измислете приятен и полезен вариант да отбележите успеха със семейството си – излет в планината , посещение на басейн или екскурзия до някое живописно място са добри идеи.

От особена важност е да преодолявате изкушенията. Всички имаме разни досадни навици свързани с похапване, ядем пуканки в киното или на разходка, люпим семки, купуваме си разни мазни и вредни храни по улицата само защото ни е замирисало. Трябва да се научите да устоявате на такива изкушения, разбира се постепенно. Купувайте си по-малки количества или когато излизате за кратко не носете много пари, така дори и да искате, няма да си купите вредните продукти.

Подходът ви трябва да бъде много внимателен. Вместо да акцентирате върху проблемите, свързани със затлъстяването, се стремете към здравословен живот и създайте позитивна нагласа към него у детето и другите членове на семейството. Ако видите, че не се справяте, променете нещо в схемата – измислете си нови цели или започнете от начало. Винаги е трудно да се приспособиш към нов начин на живот, но е важно това да става с желание и търпение, защото емоционалния стрес не влияе добре нито на теглото, нито на психиката.

Не купувайте вредни и изкушаващи храни, за да има вкъщи, например за гости. Поставете на видни места в почти всички стаи купи с плодове. Правете си салати всяка вечер преди вечеря. Сервирайте салатата известно време преди вечеря и ще видите, че ще хапнете повече от нея и по-малко ядене след това, което е полезна възможност. Стремете се да се храните вкъщи, купете си готварска книга със здравословни рецепти и изненадайте семейството си с нови и интересни ястия. Включете децата в приготвянето на храната, пазаруването, сервирането на масата. Организирайте си ежеседмични спортни занимания за цялото семейство. Не е необходимо да се запишете на специален спорт в клуб или на фитнес. Ходете на разходки, излети в планината, карайте колело или рикша в парка, играйте федербал или друго, което детето ви предпочита. Окуражете го да се запише на танци, гимнастика или друго физическо занимание, което предлагат в училището му.

Създайте ограничения за времето прекарано пред телевизора и компютъра, които да важат за всички членове на семейството. Махнете телевизорите и компютрите от спалнята.
Имайте предвид, че детето копира това, което правите вие. Първоначалния му интерес към телевизора и компютъра е породен от факта, че и вие се занимавате с тях. Ако вместо да гледате предаване по телевизията поиграете на монопол с децата си, ще укрепите връзката си с тях.

мамита-бг.ком

Няма коментари: