понеделник, 25 май 2009 г.

Жените често страдат от анемия

Важно е да разпознаете заболяването, за да го лекуване навреме. Представяме Ви информация, която ще Ви е от полза сама да диагностирате дали сте жертва на тази болест.

Симптоми

Бързо уморяване, слабост, депресия , задъхване, учестен пулс – всичко това са симптоми на анемия и според статистиката се проявяват при всяка трета жена. Медицината определя анемията като количествена или качествена липса на хемоглобин. Хемоглобина пренася кислород до всяка клетка в организма и липсата му води до кислороден глад. Кръвта наситена с кислород е яркочервена, а при недостигът му става тъмно червена, кожата става бледа.
Много хора не знаят че причината за слабостта, сънливостта и апатията им е кислородният глад. Напоследък анемията е най-широко разпространеното нарушение на кръвоносната система, с течение на времето тя започва да влияе на всички органи в тялото ни. Причини
Медицинските причини за анемия са три – загуба на червени кръвни клетки, недостатъчно производство на еритроцити , загуба на кръв.
Първата причина най –често се дължи на вродено заболяване или е предизвикана от автоимунен процес.
В България са най разпространени анемии причинени от голяма загуба на кръв или недостатъчно прозиводство на червени кръвни телца. При жените анемията често се дължи на месечния цикъл. По време на менструация тялото губи значително количество кръв, която не може да възстанови лесно. От тук идва и високия процент на жените страдащи от тази болест – 30% в сравнение с едва 2% от мъжете.

Последствията
С течение на времето организмът се опитва да компенсира липсата на кислород с повишаване на кръвния поток и ускоряване на сърцебиенето. Това води обаче до претоварване на сърцето и развитие на сърдечна недостатъчност. Проява на компенсаторния процес е лесното изпотяване и задъхване по време на физическа работа. Макар и на пръв поглед безобидно състояние анемията води до тежки последствия и трябва да бъде лекувана своевременно.
Особено опасна е анемията по време на бременност тъй като може да доведе до забавяна развитието на плода, преждевременно раждане и вътреутробна инфекция. Ежемесечните кръвни изследвания и редовните посещения при гинеколога са най-добрата превенция за бъдещите майки.

мамита-бг.ком

Няма коментари: