петък, 22 май 2009 г.

Зодии и храни

Малко известен факт е, че астрологията е тясно свързана с въпросите, засягащи храната, растенията, подправките. Ето защо GoodFood предлага да научим повече за представителите на различните зодии и предпочитаните от тях вкусове и кулинарни стилове.

И така, дванайсетте знака на Зодиака са разделени по три в четирите стихии - Огън, Земя, Въздух и Вода. Огнени са Овен, Лъв, Стрелец, земни са Телец, Дева и Козирог, въздушни са Близнаци, Везни, Водолей и водни - Рак, Скорпион и Риби.Оттук произтичат доста интересни кулинарни заключения... Огнените представители на Зодиака най-често си падат по горещите и солидно подправени блюда. Земните знаци? Както може да се очаква, те предпочитат засищащите и солидни манджи. Въздушните зодии изпитват наслада от разнообразни, интерактивни и социални елементи дори в готварските си авантюри. Сферата на чувствата и емоционалните връзки доминира при водните знаци. Това съответно афектира върху начина, по който се хранят, като същевременно начинът, по който се хранят, афектира върху това как се чувстват.

Нека сега разгледаме по-отблизо индивидуалните характеристики на всяка
една зодия и ще открием още по-специфични тенденции.

Овен

Мантрата на този огнен знак е "колкото по-червено, толкова по-добре". Те го предпочитат горещо, пикантно и бързо. За храната става дума, де. Радват се на отличен апетит, но трябва да имат предвид някои неща, когато става въпрос за храненето. Вредните им навици се изразяват главно в хапването набързо и на крак, гълтането на храната, а не дъвченето й. Изпитват непрестанна нужда от движение и бързо губят интерес. Най-голямата опасност за тях се крие именно в този подход, който би могъл да се отрази на организма им под формата на изтощение и внезапни изблици на гняв.

Телец

Дълбоко вкоренена у представителите на тази зодия е насладата от стабилните, бавни и същевременно дълготрайни, балансирани и пълноценни удоволствия в живота. В кулинарните си предпочитания типичното теле е привлечено от богатите на аромати и тежки ястия, пикантните сосове и сочните меса. Ударението пада върху качеството - само и единствено най-доброто е в състояние да задоволи вкуса му. И както обича да се изразява един небезизвестен литературен герой, "колкото повече, толкова повече". В същото време Телците трудно се справят с битката с килограмите, така че да му мислят.

Близнаци

Представителите на този зодиакален знак не са особено придирчиви към това, което ядат. Интересите им варират в изключително голям диапазон, а любопитството им се възбужда толкова лесно, че с удоволствие приветстват шанса да научат нещо ново (без значение дали ще става въпрос за световната финансова криза или за кулинарните традиции на дадена държава). Предпочитат да хапват набързо и по малко, често загърбват някоя хранителна група или прескачат от обяд на закуска. Резултатът - изнервят се излишно много. В такива моменти помагат ядките - лешници, бадеми и орехи.

Рак

Шансът родените под този знак да са добри готвачи е доста голям, тъй като те инстинктивно усещат коя подправка с кое ястие върви. Сред кулинарните им предпочитания се нареждат пастата, крем супите, сладоледът, шейковете и ястията с картофи. Дотук всичко добре - да, ама не съвсем. Ясно изразена при тях е тенденцията да се тъпчат всеки път, когато ги избие на емоции (а в никакъв случай не бива да се хранят, когато са нещастни, защото това ще им се отрази още по-зле). Чувствителни и под влиянието на Луната, ще направят най-добре, ако научат да се хранят в хармония с нейните цикли.

Лъв

Лъвовете (които според някои астролози пазят спомени за дворцов разкош от предишни животи) са привлечени от всичко царствено и блестящо, дори в кулинарните си залитания. В същото време отговорът на типичен представител на зодията, попитан кои са любимите му храни, е следният: "Лесно е - всичко сладко, солено и мазно". В интерес на истината Лъвовете са доста ящни. Добре е да си създадат полезни навици и да наблягат на храните, полезни за сърцето. Това включва ограничаване на червеното месо за сметка на плодовете и зеленчуците. Най-подходящи за тях са топлите и целунати от слънцето храни.

Дева

Склонността им към сортиране и подреждане на всички части от цялото ги превръща в естествен талант в кулинарната сфера. Същевременно Девите най-често биват описвани като нерваци на масата. Нервността им влияе не само на способността да се наслаждават на храната, но и на възможността на организма им да я усвоява. Препоръчително е да обръщат внимание на това как, кога и къде се хранят. От голямо значение е обстановката - в идеалния случай спокойна, подредена и чистичка. Неподходящите ястия и вредните хранителни навици водят до алергии и лешници, бадеми и орехи.

Везни

Като се има предвид, че символът на знака е именно везна, е съвсем закономерна тенденцията, че сред представителите му се откриват най много жертви на йо йо ефекта. Това е така, защото начинът, по който се опитват да уцелят баланса, е, като се мятат от едната крайност в другата. Освен това си падат по тежките и най-вече сладки храни (без значение дали ще е елегантно тирамису или домашно изпечени бисквити). Злоупотребата с храна им се отразява под формата на кожни проблеми, понижаване на кръвната захар и отслабване на надбъбречната жлеза. Така че бъдете умерени, драги Везни.

Козирог

Козирозите пък са най-големите традиционалисти на Зодиака, стане ли въпрос за храна (е, след Раците естествено). Добрите хранителни навици, придобити в детството, си остават с тях и в по-късните им години. Строги, но справедливи, изключително взискателни към околните и най-вече към себе си. Това полезно качество им помага да контролират всеки импулс, който ги тласне да прекалят или прескочат допустимите норми, дори когато навлязат в кулинарните дебри. От време на време ще им се отрази добре да се поотпускат малко. Най подходящи за тях са топлите и богати на желязо, магнезий и калций храни.

Скорпион

Само Телците могат да се мерят с тях, щом става въпрос за удоволствието, което им доставя храната. Скорпионите обаче успяват да устоят на лакомията благодарение на водещия си принцип в живота - „всичко или нищо". Повърхностните кулинарни преживявания не са нещо, което те биха одобрили (колкото са по-наситени аромати те и завъртяни вкусовите комбинации, толкова по-добре). Добре е да избягват мазните и тежки храни, но обикновено случаят не е такъв. Силите им за възстановяване са толкова големи, че дори и да се отнесат за кратко в тъмната страна на кулинарните удоволствия, не е фатално.

Стрелец

Навярно не съществува национална кухня или рядка подправка, която типичният Стрелец да не е пробвал. Опасността при представителите на зодията, управлявана от Юпитер, произтича от там, че очакват всичко в живота (особено когато става въпрос за храна и напитки) да е в огромни и щедри порции. Без ненужни и глупави (според тях) ограничения. В по-дългосрочен план подобна житейска, преминала в кулинарна философия би им се отразила доста зле на черния дроб. Най-големите ентусиасти на Зодиака компенсират това с афинитета си към физическите предизвикателства.

Водолей

Последен от триадата на въздушните знаци, Водолеят най често се свързва с всичко, което е непредвидимо, необичайно и извън границите на нормалното. По отношение на храненето чудаците на Зодиака стават истински зли, ако някой ги обрече на робията на предварително планираните менюта и редовните закуски, обеди или вечери. Рибата, храните, богати на витамин В, и тези, които стимулират циркулацията на кръвта - като чили и люти чушки например, също трябва да са неотменна част от менюто на всеки Водолей, докато мазните и пържените е най-добре да се избягват.

Риби

Представителите на този зодиакален знак са в състояние доста да ви объркат, неслучайно символът на зодията представлява две риби, плуващи в различни посоки. Един ден ще мразят броколи, на другия ден ще им е любимият зеленчук - спокойно, Рибите просто са изключително гъвкави и приспособими дори когато са на маса. Ето защо вкусовете им почти винаги се припокриват с тези на техните сътрапезници. Иначе като цяло си падат по всички видове морски дарове. Добре е да наблягат на течностите, но в никакъв случай не на тези с високо алкохолно съдържание.


глобуснюз.нет

Няма коментари: