вторник, 19 май 2009 г.

Как да помогнем на детето с наднормено тегло?

Живеем във времената, в които народната топка, играта на ластик, гоненицата и т.н. са заменени с компютърни игри и сърфиране в мрежата. В Европа има 103 милиона деца, страдащи от наднормено тегло. Причините са донякъде в начина на хранене, и от друга страна в застоялия начин на живот. За да не бъде вашето дете едно от тях е важно да вземете мерки навреме.

Ако се притеснявате, че детето ви е пълничко, първо се консултирайте с педиатър. Той ще свери в таблиците си и ще ви информира какво е идеалното тегло за детето ви спрямо възрастта и ръста му. Започнете да следите този индекс. Ако установите, че има проблем променете навиците на детето, начина му на хранене и на живот. Не създавайте на детето комплекс за излишните килограми, не говорете за диети и не му казвайте, че е дебело. Купувайте здравословна храна вкъщи – плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, ядки и минерална вода. Избягвайте газираните напитки, чипса и сладките в големи количества. Увеличете физическата активност на детето. Не го карайте с кола на училище или до близки дестинации, ходете пеш. Правете си екскурзии за почивните дни, разходка в планината, каране на колело или поне ходене пеш из града. Спортуването е много полезно. То не само подпомага борбата с излишните килограми, но и укрепва мускулите и подобрява кръвообръщението. Опитайте се да намалите времето, което детето прекарва пред телевизора или компютъра. Дайте личен пример.

Много е важно да не нареждате на детето, а да намерите начин да го увлечете в спорт и да го убедите в ползите от здравословната храна. Така успехът ви ще бъде гарантиран, а и ще създадете трайни полезни навици за детето, а може би и за себе си, ако не сте ги имали досега.

Скоро проведени изследвания показали, че опасността от затлъстяване и рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет се намаляват значително, ако детето не страда от наднормено тегло до десет годишна възраст.



мамита-бг.ком

Няма коментари: