петък, 15 май 2009 г.

Царят на зеленчуците - СПАНАКЪТ!

Спанакът в началото е обявен за панацея при желязодефицитна анемия, а след това твърдят, че той има фантастичната възможност да увеличава съдържанието на хемоглобин в кръвта.В някои статии все още се твърди, че по количество и съдържание на витамини, спанакът далеч превъзхожда другите зеленчукови култури, че белтъците в него са толкова, колкото в млякото, и има много железни оксиди, и разбира се, спанакът, може да ви излекува от много болести.През двадесетте-тридесетте години на миналия век, в печата се появяват статии, които съобщават, че спанакът съдържа огромно количество хлорофил и много оксиди на желязото, дори е посочена цифра - 3%. Отгласи на това объркване може да се срещне и сега.

В действителност, 3% от железните оксиди се намират в надземните части на спанака, и тази цифра е завишена. Хлорофилът в листата е малко повече отколкото в зелените листа на всички зеленчукови растения. Желязо спанакът съдържа колкото и картофите, а витамини и други полезни вещества присъстват в почти същите количества, както и в други зелени култури. Спанакът със сигурност е полезен, но не притежава приписваните му „чудотворни” свойства. Той е много полезен, както и другите зеленчуци.

Смята се, че в градинският спанак (Spinacia oleracea L.) е култивиран дълго преди новата ера в Близкия Изток от широко разпространени в тези краища плевели. През VIII век спанакът е пренесен в Испания, заедно с арабските нашественици (арабите са го нарекли "Краля на зеленчиците"), след което от XV век, благодарение на добрата приспособимост на култивиране, бързия растеж и леснота на готвенето е разпространен към други европейски страни, особено го предпочитат италианците и французите. Най-много провървява на спанака в САЩ, където попада заедно с първите заселници и все още се отглежда в големи количества. Малък недостатък е неговият не много добър вкус, но това лесно може да се отстрани, просто като се научим да готвим ястия от него.

Освен обичайните за всяко зелено растение протеини, мазнини, моно- и дизахариди, нишесте, целулоза, органични киселини, листата на спанака съдържат флавоноиди и много добър, балансиран от природата комплекс мултивитамини, които са провитамин А (Каротеноиди), витамини от групите В, С, Р , PP, E и Н. Тези витамини в листата на спанака са практически почти всички необходими на човека макро- и микроелементи.

Разнообразието от витамини в комбинация с не по-малкото разнообразие на минерали прави спанакът полезен за хората от всяка възраст. Той се използва като хранителен продукт при заболявания на нервната система, изтощение, анемия, анемия, хипертония, диабет, гастрит, ентероколит, той е с незначително тонично, слабително, диуретично и противовъзпалително действие. Полезен е за възстановяване след тежки болести. И не се препоръчва само за тези, които страдат от бъбречно-каменна, жлъчно-каменна болест и подагра.

По един или друг начин, като се игнорира това, без съмнение спанакът е един полезен зеленчук, още повече, че той е отглеждането му не е сложно.
Как да избираме спанак в магазина?

Тези от вас, които са безкрайно далеч от мислите да отглеждат каквото и да било, могат да си купят пресен спанак или шоковозамразен. Когато купувате спанак обръщайте внимание на състоянието на листата. Те трябва да бъдат ярко зелени и да изглеждат така сякаш са току-що откъснати от градината. Най-добре е пресните листа на спанака да се използват същия или на следващия ден, в противен случай те ще загубят своя вкус и цвят. Целогодишно се продава замразен спанак, подходящ за готвене и при правилна кулинарна обработка той не губи своя вкус и здравословни качества.

Спанакът се използва в прясно или в преработено състояние. Спанакът се добавя към салати, както и при приготвяне на тестени изделия, пюре от картофи и различни ястия.

агросъвети.ком

Няма коментари: