сряда, 22 април 2009 г.

Златни съвети при сърдечна недостатъчнoст

Основните причини за възникване на това състояние са исхемичната болест на сърцето и високото кръвно налягане. При сърдечна недостатъчност страдат бъбреците, черният и белият дроб и много други органи

Това е състояние, при което сърдечната функция, като помпа за осигуряване циркулацията на кръвта, не може да удовлетворява потребностите на организма.

Тази болест може да бъде предизвикана от:

1. Болести, които отслабват сърдечния мускул - например при инфаркт на миокарда.

2. Заболявания, които предизвикват увреждания на сърдечния мускул. Има една болест, която се нарича хемохроматоза, при която се влошават функциите на сърдечните камери и те не успяват да се напълнят с достатъчно кръв.

3. Болести, при които се увеличава потребността от кислород на някои органи от организма. Това се случва при хипертиреоидоза, когато тъканите в организма имат нужда от много повече кислород.

При сърдечна недостатъчност страдат и много други органи в нашия организъм

Например бъбреците не получават достатъчно кръв и започват да губят нормалната си способност да изхвърлят солта и водата. А това задържа повече течности в органите. Тези течности могат да се натрупат в белите дробове и да се получи белодробен оток. Но течност може да се натрупа и в черния дроб, а това намалява неговата способност да изхвърли токсините от организма.

Сърдечната недостатъчност може да се отрази и на чревната функции, което понижава усвояването на хранителните вещества и лекарствата.

Един от първите симптоми на сърдечната недостатъчност е умората, по-точно уморяемостта. Този симптом е неспецифичен, защото може да бъде предизвикан по много други причини.

Друг типичен симптом е събирането на течности в организма. Може да се образуват отоци по краката, или да се насъбере течност в корема. Ако насъбраната течност се концентрира в белия дроб, болният получава недостиг на въздух и задъхване. Всичко това може да доведе до повишено уриниране, особено през нощта. И не на последно място, натрупаните пък в черния дроб и червата течности провокират прилошаване, болки в корема и понижаване на апетита.

Сърдечната недостатъчност е болест, при която настъпват и периоди на стабилност. Протичането на болестта при различните болни е различно.

Съвременните лекарства са много ефикасни, но имат и странични ефекти

Време е да разгледаме и медикаментозния начин за лечение на сърдечната недостатъчност. Доскоро изборът на препарати беше доста ограничен. Но вече има нови лекарства, които не само удържат симптомите, но и продължават живота.

Инхибиторите се използват за лечение на артериалната хипертензия вече почти 20 години. Те активно се използват и за лечение на сърдечна недостатъчност, защото блокират формирането на един специфичен фермент, който се отразява негативно на сърцето и циркулацията на кръвта. Тези лекарства доказаха своята ефикасност при многобройни изследвания.

Съществуват някои възможни странични ефекти - суха кашлица, ниско кръвно налягане, понижаване на бъбречната функция и по-рядко - алергична реакция. Има и друга група инхибитори, при които се проявяват по-слабо страничните ефекти.

Бета-блокери. Това са тези препарати, които блокират действието на хормоните адреналин, норадреналин и други аналогични на тях. Точно тези хормони затормозяват сърдечната функция.

Неотдавнашни изследвания показаха впечатляващи клинични показатели при приемане на бета-блокери за подобряване на сърдечната функция. Дозата при тези препарати се повишава много бавно. Възможни са странични ефекти - ниско кръвно налягане, разреден пулс и леко главоболие.

Бета-блокерите не се препоръчват на хора със заболявания на дихателните пътища - например астма и емфизем.

Диуретиците са важен компонент в лечението на сърдечната недостатъчност. Те помагат за изхвърляне на течностите чрез бъбреците.

Възможните странични ефекти са обезводняване, понижаване нивото на калия, слухови нарушения и ниско кръвно налягане. Затова е желателно допълнително да приемате калий, когато е необходимо.

Намалете солта и... теглото

Как се лекува сърдечната недостатъчност?

Мая Колева, Димитровград

Този въпрос трябва да се раздели на няколко подвъпроса. И първият от тях е стилът и начинът на живот. Когато ви поставят диагнозата сърдечна недостатъчност, следва незабавно да започнете лечение. Но най-важният и в същото време най-слабо изучен аспект от това лечение е промяната на начина на живот. Причината за събиране на течности в организма е натрупването на натрий.

Затова трябва да се ограничат солта и течностите.

Вие трябва да приемате не повече от 2 грама натрий на ден. Четете етикетите на хранителните продукти. Не забравяйте - това за вас е много важно. Не прекалявайте и с течностите. Дори и да приемате диуретици, тяхното действие е слабо и недостатъчно да изхвърли всичките течности от организма ви.

Ако не сте чували, сега трябва да разберете, че най-ранен признак за натрупване на течности в организма е повишаването на теглото. Това може да се случи и преди да се появят отоците по краката. А също и да предизвика задъхване.

Разбира се, трябва да намерите време и всеки ден да се разхождате по един час на чист въздух.

Ако ви тежи бързото ходене, ако ви задъхва, просто се разхождайте.

Алкохолът и високото кръвно съсипват сърцето

Какви са причините и симптомите за възникване и развитие на сърдечната недостатъчност?

Димитър Петров, Варна

Основните причини за възникване на сърдечната недостатъчност са исхемичната болест на сърцето и високото кръвно налягане. Един от основните провокатори за развитие на това сериозно заболяване е дългогодишната злоупотреба с алкохола. И не на последно място са заболяванията на сърдечните клапи. Разбира се, има и други причини, макар и по-слабо разпространени. Става дума за вирусно увреждане на сърдечния мускул, за заболявания на щитовидната жлеза, за нарушен сърдечен ритъм и много други.

Следва да отбележим, че при хора със сърдечни проблеми приемът на някои лекарства може да доведе до сериозна сърдечна недостатъчност. Става дума най-вече за тези, които задържат натрия или влияят по някакъв начин на сърдечния мускул. Например така широко използваните нестероидни противовъзпалителни препарати, някои стероиди и някои диабетични препарати.

СПРЕТЕ АЛКОХОЛА И КОНТРОЛИРАЙТЕ ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

В зависимост от основната причина за сърдечната недостатъчност, трябва да отбележим, че съществуват и потенциално обратими фактори. Веднага казваме, че един от тези фактори е хирургичната операция. Тя е подходяща за такива болни, при които сърдечната недостатъчност е обусловена от недостатъчното постъпване на кръв в сърдечния мускул. Възстановяването на кръвотока в коронарната артерия може да се осъществи както чрез хирургична операция, така и чрез катетър.

Хирургично лечение може да се приложи и ако са увредени клапите.

Друг потенциално обратим фактор е контрол и нормализиране на кръвното налягане, т.е. контрол над хипертонията. Както по-рано споменахме, сърдечната недостатъчност може да бъде предизвикана от хронично неконтролирано повишено кръвно налягане.


блитц.ком

Няма коментари: