неделя, 26 април 2009 г.

"Тихият" инфаркт убива много хора

Тихият инфаркт на миокарда, който протича без същински симптоми, се оказва по-чест отколкото се считаше, особено при болни със съмнения за коронарни болести, сочи изследване.

Близо 200 000 души всяка година стават жертва на сърдечна атака без да си дават сметка за това. Този вид инфаркт протича без никаква болка или с болка, която обаче е нетипична и пациентите приписват на друти причини. Това обяснява д-р Хан Ким - кардиолог от факултета по медицина в Универдитета в Дюк, северна Каролина. Той е главен автор на изследването, публикувано в списание "PLoS Medicine".

Тези коварни инфаркти имат и друга специфична особеност - не оставят следи, които да личат при електрокардиограма. Нова техника за кардиологично наблюдение чрез магнитен резонанс се оказва добра за засичане на щети, причинени от този вид дискретен инфаркт, тъй като тази система позволява да се сравняват засегнатите от незасегнатите тъкани.

За нуждите на изследването учените са използвали уреда за магнитен резонанс DE-CMR (Delayed enhancement cardiovascular magnetic resonance) върху 185 пациенти, страдащи от коронарни заболявания, но които никога не са имали сърдечна атака. Лекарите са установили, че 35% от общо 185-те участници в това изследване, са имали признаци на леки сърдечни атаки. Заболяването е известно на лекарите като "инфаркт без наличие на Q вълна", която нормално присъства в електрокардиограмите при нарушение на сърдечните тъкани.

актуално.ком

Няма коментари: