петък, 3 април 2009 г.

Стресът посипва лицето ни с пъпки

Стресът оказва огромно влияние върху състоянието на кожата, показва ново американско проучване.

Особено сериозно е положението при тийнейджърите. Напрежението преди всеки изпит обсипва лицата им с пъпки, черни и бели точки.

„Много от пациентите ми се споделят, че когато са под стрес, пъпките по лицето им са страшно много“, обяснява д-р Йозипович, ръководител на изследването.

Това е накарало специалистите да направят специално изследване, с което да проверят дали наблюденията на пациентите им се отнасят за всички хора.

За целта са направени анкети на 94 ученици в Сингапур. Мястото не е избрано случайно – там климатът е постоянен и така се изолира възможността промените във времето да причиняват пъпките.

Средната възраст на анкетираните ученици е била 15 години, като всички те са имали важен изпит, от който зависи следването им в университет.

Те отговаряли на въпросите на специалистите два пъти – един път в средата на срока, малко преди изпита, и втори път – по време на лятната ваканция.

Освен анкетите, учениците са били изследвани и от дерматолози.

Резултатите показали, че пъпките се увеличават значително по време на стресови състояния.

Черните и белите точки, които са запушени пори, не се влияят от напрежението, станало ясно още от анализа.

„Резултатите ни показаха, че нашите пациентите имат право, когато казват, че пъпките им се увеличават по време на стрес. Това ни дава още едно средство за лечение на проблемната кожа“, обяснява д-р Йозипович.

До сега се смяташе, че единствено хигиената и хранителния режим са отговорни за лошото състоянието на лицата на тийнейджърите, но новото изследването опровергава тези твърдения.

„Най-добрият съвет за поддържане на кожата, който мога да дам не само на подрастващите, но и на всички с проблемна кожа, е да не прекаляват със сладкото, да почистват лицето си редовно с подходяща козметика и да намалят напрежението.

Добрата новина е, че след края на всеки напрегнат период, кожата отново става свежа и красива.

Има различни техники за релакс, които ще ги направят да изглеждат по-красиви и по-здрави, а и ще помогнат за научаването на материала“, завършва специалистът


чудеса.нет

Няма коментари: