четвъртък, 2 април 2009 г.

Нарастване на страничните ефекти от наднорменото тегло

Много са страничните ефекти на наднорменото тегло (т. нар. Тип 2 диабет, хипертония, апоплектичен удар/ пристъпи, сърдечни пороци, ортопедични проблеми) и е било смятано, че присъстват само при възрастното население. Днес те са се превърнали и в педиатрични проблеми от световно естество. Пълнотата и диабета при децата води до психологически стрес и социално отхвърляне, което може да доведе до понижаване на самочувствието и интеграцията. Пълното дете често е подложено на присмех и социална изолация. Една четвърт от децата с наднормено тегло и обезитас показват признаци на глюкозна нетърпимост, която е рисков фактор за развитието на Диабет предимно от Тип 2. Тази форма на диабет преди време бе наблюдавана само при възрастните, но сега се наблюдава повишаване на заболяването и при децата. Ако тези деца са с наднормено тегло развият диабет докато стигнат възраст до 20 години, то в останалата част от живота си те са изложени на риск от сериозни усложнения, свързани с появата на диабет (проблеми с бъбреците, сърдечна недостатъчност, хипертония, отклонения в зрението или слепота, ампутация на крайниците, удари, проблеми с нервите и ранни заболявания на артериите/артериални проблеми). Развитието на болестта в юношеството води и до директен път към ниско качество на живот и скъсен цикъл на живота,и то ако болестта не се лекува навреме.

Връзка между Наднорменото тегло и Диабетът

Голяма част от петгодишните момичета във Великобритания са с наднормено тегло и показват ранни сигнали на развиване на Диабет от Тип 2. Изследванията показват, че до достигането на петгодишната си възраст, всяко едно от три момичета развиват устойчивост към инсулин, състояние при което мазнините, мускулите и чернодробните клетки не могат да използват толкова инсулин. По този начин, бета-панкреасните клетки, които произвеждат инсулина не могат да се справят с търсенето, глюкозата расте и се установява и Диабет 2.

Резултатите от проучването досега показват, че съществува близка връзка между момичетата, които развиват недостиг на инсулин и тези 31%, от които са с наднормено тегло. Средното тегло на момичетата беше 19.7 кг, което е доста над считаното за подходящо за нормално 5-годишно дете. 34% от момичетата с известна недостатъчност на инсулин бяха с наднормено тегло и с по-високи от очакваните нива на липиди в кръвта. Тези деца за щастие са здрави деца, но изследванията предполагат, че те занапред са в опасна ситуация с вероятност от диабет, удари и сърдечни болести.

Въпреки че изследването е било изготвено от равен брой момчета и момичета, връзката между устойчивите на инсулин с наднормено тегло и нивата на телесна мазнина може да бъде приложена само при момичетата. Различието между двата пола е свързано с факта, че момчетата повече спортуват от момичетата, особено през уикендите.

Около едно на всеки четири деца с наднормено тегло са от мултиетнически произход от 167 деца и юноши придобили наднормено тегло, са били наблюдавани да са с недостатъчност на глюкоза и в последствие изложени на риск от поява на диабет Тип 2. Нарушената допустимост на глюкоза била често свързвана с недостига на инсулина.

Появяването и засилването на затлъстяването при децата и юношите означава, че много от резултатите свързани със затлъстяването при възрастните се дължи на педиатрични проблеми, но съществува неувереност, как да бъдат лекувани децата. Ясно е, че предпазването може да бъде най-добрият подход, но не е никак лесно да бъдат открити децата, изложени на риск, преди те да развият наднормено тегло и още повече, че специфичните стратегии на предпазване се оказаха неефективни. Разумният подход е да бъдат разпространявани компонентите на енергийния баланс, различни диети и физкултурната дейност. Това трябва да бъде внушено на населението преди затлъстяването да стане факт.

Възможното решение

Как може да бъде решен проблемът? Децата с наднормено тегло трябва да получават медицински прегледи от педиатри за да бъдат елиминирани физическите причини и в последствие да бъде създаден план за регулиране на телесната маса и регулиране на начина на живот. Децата се нуждаят да бъдат окуражавани, за да развият начин на живот, който включва редовно спортуване и здравословни диети. Помага, ако бъде включено цялото семейство. Родителите трябва да наблюдават времето, прекарано в пасивни дейности и да окуражават физическите занимания. Те също така трябва да окуражават в училищата, за да поддържат повишаване на програмите за физическа подготовка, много от които бяха намалени през последните години поради липсата на средства. Освен това родителите трябва да се опитват да предотвратят постоянната консумация на бързи закуски. Ако родителите ядат редовно плодове и зеленчуци на вечеря, тогава техните деца ще последват примера им. С правилни промени в начина на живот, развитието на диабет може да бъде спряно или отложено в времето.

Затлъстяването обикновено е голям проблем за целия живот. Много често се получава така, че теглото може да бъде възвърнато, един път след като вече е загубено. Това се получава, когато отслабналият се върне към старите си навици на хранене и възстановяване на спортните упражнения. Юношата с проблеми в теглото трябва да бъде научен на здравословен начин на живот или този му живот ще бъде много кратък с много усложнения.


намалитеглото.ком

Няма коментари: