вторник, 24 март 2009 г.

При недостиг на витамин D при младежите може да възникнат сърдечни заболявания и диабет

Ново научно изследване е доказало, че при младежи, които имат недостиг на витамин D, има много по-голям риск от сърдечни смущения, диабет, високо кръвно налягане и гликемия.

Проучването показва, че при белите младежи стойностите на витамин D са два пъти по-високи отколкото при чернокожите и около 30% по-високи от латиноамериканците. Тези данни за витамин D при младите повдигат много тревожни въпроси за техните хранителни навици и даже за времето, което прекарват на слънце", казва бившият президент на Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания Робърт Екел, цитиран от БГНЕС.

Възниква въпросът дали си набавяме достатъчно от ценния витамин? Човешкото тяло произвежда витамин D благодарение на излагане на слънце и този витамин се намирла също и в храни като мляко, риба, яйца. витамин D помага да се усвоява калция и да се поддържа правилното ниво в кръвта на калций и фосфор. Това е мастноразтворим витамин и недостигът му се установява чест при хора с наднормено тегло.

Юноши с по-ниско ниво на витамин D са изложени на 4 пъти по-нисок риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет и високо кръвно. Това изследване е представено на годишната конференция на Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания. Изводите са направени въз основа на анализирането на данни, събрани от 3 577 младежи.

Няма коментари: