неделя, 22 март 2009 г.

Хипертонията в Европа

Над половината от европейците, страдащи от високо кръвно налягане, не смятат за необходимо да се пазят, сочат данните от изследване, проведено от френски медици.

Проучването им е обхванало 1600 пациенти, които по различни поводи са потърсили лекарска помощ в болниците на югозападен Лондон, градовете Лимбург в Белгия и Абруци в Италия. Сред тях 24% са се оказали болни от хипертония. Медицинските експерти са установили, че 56% от изследваните не са следили и не са контролирали своето кръвно налягане. Те също така не са спазвали и лекарските препоръки за неговата стабилизация.

Изследването също така е показало, че има повече болни от хипертония в Белгия и Италия. Този резултат се е оказал неочакван, тъй като е известно, че жителите на Северна Европа са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото техните събратя от юга. Учените смятат, че отчасти този парадокс може да бъде обяснен с промяната в начина на живот.

Например в Лондон е на мода да се консумират повече плодове и зеленчуци, екзотични треви. А в южните страни се наблюдава обратната тенденция – все повече се предпочитат висококалоричните храни, богати на холестерин. Също така проучването е установило, че жените се отнасят много по-сериозно и следят кръвното си налягане, за разлика от мъжете, пише БГНЕС.


здраве.лог.бг

Няма коментари: