неделя, 22 март 2009 г.

Борете се със стреса!

Стрес!! Чували сме, чели сме и сме говорили за него, но никога не сме сигурни дали именно това изпитваме. Дали безпокойството ни не е шесто чувство или временна преумора? В ежедневната реч понятието стрес обозначава състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от отрицателно физическо или емоционално въздействие.

На стреса организмът реагира с отделянето на по-големи количества адреналин и кортизол. Кръвоносната система и нервните рецептори засилват дейността си.

Съществува опасност стресът да се превърне в хроничен и затова трябва да се вземат своевременни мерки още при първите прояви. Симптомите на стрес са много, но най-характерните са главоболие, високо кръвно налягане, сърцебиене, нередовен стомах, бързо намаляване и увеличаване на теглото, студени ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, депресия или тревога, безпричинен страх, чувство на непотребност, нощни кошмари, проблеми със съня, намалена продуктивност, агресивно общуване, твърде бърза реч, злоупотреба с наркотици, алкохол, секс или хазартни игри.

Ето седем лесни начина да намалите стреса и да се избавите от вредните последици:

1. Определете причината за вашето раздразнение
Когато почувствате поредния пристъп на неконтролируемо раздразнение, просто спрете за миг и поемете дълбоко въздух. Замислете се дали този проблем в действителност е толкова сериозен, колкото ви се струва в момента. Ако от решаването на проблема не зависи бъдещето ви, по-добре се освободете от негативните мисли и се радвайте на живота.

2. Направете си хормонални изследвания
Консултирайте се с лекар и си направете изследвания на хипофизата и надбъбречните жлези. По този начин ще установите дали здравословните ви проблеми са емоционални или са чисто физиологични.

3. Не злоупотребявайте с употребата на месо
Въпреки че няма неоспорими научни доказателства, според някои изследвания месото съдържа хормони на стреса, които въздействат на организма.

4. Физическата активност - бързо разрешаване на проблема
Ежедневната физическа активност и упражненията разтоварват психиката и дават възможност поне известно време да отклоним мислите и вниманието си от проблемите, които ни натоварват.

5. Медитирайте
Поне за 15 минути дневно се отпуснете колкото се може повече и се вгледайте във вътрешния си свят. Така може би ще пренаредите приоритетите и ще се окаже, че онова, което ви се е струвало най-важно, всъщност заслужава всички тези негативни емоции.

6. Разпределете времето
Планирайте свободното си време и работата си предварително и се старайте всичко да бъде по график. Стресът от неочакваното ще намалее, а и задълженията ще ви се сторят по-малко.

7. Вземете си домашен любимец
Ако си вземете домашен любимец, веднага ще усетите как напрежението ви намалява. Грижите за друго същество ще ви разсеят от ежедневните проблеми. Дълга разходка с кучето в парка или мъркането на пухкаво котенце ще се отразят благотворно на емоционалното ви състояние.

Няма коментари: