вторник, 10 март 2009 г.

Рисковете при ниското кръвно

За ниско кръвно се счита под 110 на 70 при мъжете и под 110 на 60 при жените.

Хората с ниско кръвно налягане рядко усещат симптоми, надхвърлящи умората или намаляването на концентрацията. Но това нарушение на регулацията не е съвсем безобидно - то може да се окаже заплаха за жизненоважни органи.

"Въобще не забелязвам, че имам ниско кръвно, това си е нещо съвсем нормално за мен", споделя Барбара Руланд. Тя има ниско кръвно подобно на мнозина други. По-ниските показатели са характерни предимно за по-младите и по-слабите жени, както и за подрастващите.

Дефиницията на Световната здравна организация за ниско кръвно налягане е под 110 на 70 при мъжете и под 110 на 60 при жените.

В повечето случаи Барбара Руланд изобщо не усеща кога й пада кръвното, но има и дни, в които й се вие свят, чувства се замаяна. "Тогава трябва да правя всичко по-бавно от обикновено, непременно да пия повече течности, друго нищо", казва тя.

Мнозина разбират, че имат ниско кръвно налягане съвсем случайно, когато например то бъде измерено от лекар. Обичайно нямат оплаквания. Професор Йорг Робертц от Кьолнския университет обяснява:

"Често при измерени показатели над 100 на 60 ме питат - не е ли твърде ниско? Моят отговор по правило е следният: не, не е, принципно твърде ниско кръвно няма, щом пациентът няма прекомерни оплаквания."

А когато пациентите имат оплаквания, те често са толкова неспецифични, че връзката с ниското кръвно не винаги е сигурна: замаяни, уморени, изчерпани, или пък имат нужда сутрин от повече време, докато се стегнат.

Други пък не се концентрират добре, ръцете и краката им са студени или имат нужда от повече сън. Всъщност повечето хора дори смятат ниското кръвно за фактор, удължаващ живота, тъй като предпазва от сърдечен инфаркт и инсулт.

Професор Робертц не е чак толкова положително настроен. За него ниското кръвно е признак за нарушение на регулацията и е последствие от недостатъчното движение.

Това може да има и дългосрочно влияние: "Не бих могъл да кажа - радвайте се на ниското си кръвно. Защото с течение на времето това нарушение на регулацията може да доведе до нарастване на налягането, което също е нарушение. И така се стига от едната крайност в другата."

В някои случаи ниското кръвно се явява последствие от заболяване - например при недостатъчното функциониране на щитовидната жлеза.

Медикаментите срещу депресии и безсъние на свой ред могат да причинят ниско кръвно. Противодействието - чаша кафе и студен душ сутрин, пиене на повече течности и най-вече - повече движение и спорт.



нетинфо.бг

Няма коментари: