вторник, 24 февруари 2009 г.

Талията издавала високото кръвно

Обиколката на талията може да послужи за ориентир дали имате високо кръвно налягане или това е временно състояние. За мъжете се приема за норма между 94-104 см, а за жените - 80-85см.

Опасността се крие в това, че в талията се отлагат мастите, от които се образуват атероматозните плаки, при откъсването на които се запушват кръвоносните съдове. Резултатът от това са инсултите и инфарктите. За да са намали обиколката на талията председателят на асоциацията по хипертония проф. д-р Светла Торбова препоръчва всеки ден ходене пеша 30 минути бърз ход, както и включване на плодове и зеленчуци в ежедневното меню. Ползата от плодовете, които могат да се приемат и във вид на сокове, е богатото им съдържание на калий, който предпазва кръвоносните съдове и е необходим за сърдечната дейност. Практичен съвет срещу високото кръвно налягане е да се преодолее навика да се досолява храната.

Препоръката на кардиолозите е кръвното налягане да се измерва сутрин преди да са взети лекарствата и вечер преди лягане. Особено важно е как се прави измерването. Пациентът трябва да е седнал. Трябва да бъде облегнат. Да не си е кръстосал краката. Да не е поемал половин час преди това храна. Да не е имал нещо, което половин час преди това физически или психически го е натоварило.

За хора, които нямат диабет и усложнения, в спокойна позиция и в спокойна обстановка, трябва да се постигне стойност 140-90 ммНg. Но за други, които са с прекаран инсулт, инфаркт, с диабет и много рискови фактори, целта е максимални стойности на кръвното налягане 130-80 ммНg.

бтв.бг

Няма коментари: