сряда, 7 януари 2009 г.

Хранене в зряла възраст

В процеса на стареене настъпват промени в обмяната на веществата, променя се функционалното състояние на всички системи, вкл. и на храносмилателната. Настъпват промени в дъвкателния апарат,атрофират слюнчените жлези, променя се лигавицата на стомаха и червата, намалява количеството на слюнката и на стомашната секреция, както и активността на ензимите които се намират в тях. Паралелно с това се наблюдава намаление на енергоразхода, на продукцията на някои хормони и увеличение на холестерола в серума.

Поради това храненето на възрастните здрави хора трябва да бъде съобразено с някои принципи:

Намаляване на енергиината стойност на храната в съответствие с намаления енергоразход - при жени във възрастта между 60-74 години - 1900 килокалории , а при мъжете на същата възраст 2200 килокалории. След 75 годишна възраст- съответно 1800 и 2100 килокалории.
Максимално разнообразие на продуктовия набор и включване на достатъчно количество на витамини, незаменими аминокиселини, микроелементи, полиненаситени мастни киселини.
Храната трябва да бъде с антисклеротична насоченост. Слънчогледовото и маслиновото масло, рибните продукти, ябълките, касисът, ряпата, лукът, чесънът, горчицата, канелата, карамфилът, млечно-киселите продукти имат антиатерогенно действие.
Строго спазване на режима на хранене, с равномерно разпределение на храната по приеми - препоръчва се 4 кратнен режим на хранене.
Човешкият организъм има нужда от петте групи хранителни вещества /нутриенти/-белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални вещества /макро и микроелементи/.
Животинските белтъчини е добре да се набавят предимно чрез мляко,птици и риби.От значение са хранителните продукти, богати на метионин-телешко и птиче месо, риба, извара, ядкови плодове.
Мазнините трябва да се ограничат умерено.Препоръчват се мазнини богати на полиненаситени мастни киселини , фосфолипиди, токофероли- нерафинирани растителни масла, млечно масло, ядки.Излишъкът от мазнини е нежелателен поради възможността в организма да се натрупат продукти от окислението на ненаситените мастни киселини.За профилактика на атеросклерозата се препоръчва ограничаване на продуктите, богати на холестерол, без да се изключват мляко, сирене, извара, яйца.
Нуждите от въглехидрати намаляват поради по-малката физическа активност, влиянието им върху състоянието и функциите на нормалната чревна микрофлора и лесното им превръщане в мазнини.Учените препоръчват те да се набавят предимно от пълнозърнест хляб, картофи, пресни плодове и зеленчуци.Особено ценни са пресните плодове и зеленчуци, защото те доставят целулоза, пектин и други баластни вещества, оказващи влияние върху съдържанието ан холестерол в кръвта.За предпочитане са продукти, съдържащи фруктоза-пчелен мед, семкови плодове, дини и други.
Витамините са необходими за протичане на обменните процеси в организма.С храната ежедневно трябва да се набавят витамини с антисклеротични и липотропни своиства-С, В6, В12, В15, фолиева киселина и други.
Редовно трябва да се набавят калий, магнезий, калций, цинк и други. Да се намали употребата на готварска сол.
При приготвянето на ястия да се прилага подходяща кулинарна обработка. Да се избягват острите подправки, пикантните сосове, пърженето.
Според експертитите на СЗО много от болестите като исхемична болест на сърцето, инсулт, диабет, затлъстяване, хипертонична болест и болестите на опорно-двигателния апарат могат да бъдат предотвратени чрез рационално хранене.
Изборът да се храните и живеете здравословно е изцяло Ваш!


риокоз-сливен.ком

Няма коментари: