четвъртък, 8 януари 2009 г.

Разумното хранене е най-доброто лекарство срещу атросклероза, инфаркта и инсулта

Обикновено атеросклерозата се обажда в средата на живота ни или още по-късно, но някои от причините за появата є се коренят в млада възраст. Затова специалистите препоръчват профилактиката да започне още в юношеството. И тя е свързана преди всичко с начина на хранене

Причините за появата на атеросклерозата се крият в състава на кръвта и в отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Това нарушава нормалното движение на кръвта и затруднява снабдяването на клетките с кислород и с необходимите хранителни вещества.

В организма възниква напрежение, което се изразява в повишаване на кръвното налягане. Заболяването вече става сериозно и изисква спазването на строг хранителен режим. Създава се предпоставка за възникването на някои тежки страдания като инфаркт, инсулт (емболии), затлъстяване, хипертонични кризи и пр.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ СПИРА КОНСУМИРАНЕТО НА ЖИВОТИНСКИ МАЗНИНИ И СОЛ

Увеличават се храните с т.нар. Липотропен фактор - важните аминокиселини, регулиращи липидната обмяна на веществата, които се наричат сборно витамин F.

Доказано е, че растителният лецитин предпазва и стабилизира състава на кръвта. Витамин С, Р, В6, В12, Е, както и магнезият, ванадият, цинкът, хромът и калцият регулират холестерола.
Ето защо е разумно да се консумират по-груби храни, богати на растителна целулоза и пектин.

Целулозата стимулира бързината, с която организмът извлича токсините и изхвърля лошия холестерол, превръщайки се в естествена “метла” за стомашно-чревния тракт и кръвта.

КОЛКОТО И ДА ОБИЧАТЕ ДА СИ ХАПВАТЕ...

Продължителното и системно нарушаване на равновесието на хранителните вещества в организма чрез прекаляването с животински мазнини, бяла захар, тестени 1сладки храни, индустриални месни продукти, бели рафинирани брашна, е предпоставка за инфаркт.

Затова диетолозите препоръчват хранене със сурови плодове и зеленчуци, пресни сокове и разнообразни салати, семена, ядки, житни и бобови растения, кълнове, мюсли. Всички те са богати на витамин С, В, А, Е, на минерали и фитонциди.

КАК ДА СЕ ХРАНИМ?

Добре е да включим в менюто си храните, богати на холин - миди, раци, риби, жълтък, жито, соя, черен дроб, бъбреци. Полезни са и богатите на инозит храни - моркови, карфиол, червено цвекло, грах, зелен фасул, спанак, домати, зеле, пресен лук, дини, пъпеши, ягоди, боровинки, портокали, стафиди.

Линоловата и линоленовата киселина, които се съдържат в кравето масло, в зехтина, слънчогледовото, маковото, царевичното и фъстъченото олио, житните и оризовите култури, ядките, притежават противосклеротично действие.

Специално лецитинът, на който са богати житните храни, не позволява на кръвоносните съдове да натрупват и задържат холестерол. Сред препоръчителните храни са и прясната извара, левурдата (див чесън), овесът, рибите сьомга и тон, храните с по-високо съдържание на витамин С (500- 1000 мг).

АКО СТЕ ПРЕЖИВЕЛИ СТРЕС, ПИЙТЕ ШИПКОВ И ЗЕЛЕН ЧАЙ ИЛИ КАРКАДЕ

Всеки един от тези чайове ще ви помогне да се справите със стреса, ще ви зареди с енергия, ще ви снабди с един от най-важните антиоксиданти – витамин С. Изяждайте и по една супена лъжица суров магданоз дневно. Хрупайте ябълки, а през зимата увеличете консумацията на
цитрусови плодове, на лук и чесън, тиква, зеле, целина, цвекло, сурови тиквени и слънчогледови семки. А всекидневният прием на 500 мл сок от моркови, смесен с други зеленчуци, изхвърля токсините, освен че зарежда организма с редица ценни вещества.

НЯМА ДА СЕ НАЛОЖИ ДА ГЛАДУВАТЕ

Както се вижда, списъкът на продуктите, които е добре да консумирате от млади години, за да се предпазите от склероза, е твърде дълъг. Така че няма да ви се наложи да гладувате или да се обричате на еднообразна храна. Ако към този списък прибавите кестени, арония, черница, касис, боровинки, мушмули, нар, бирена мая, хрян, кисело мляко и т.н, и т.н., може и да преядете. Но не го правете! Ще ви навреди...

ОСНОВНАТА ПРОФИЛАКТИЧНА МЯРКА Е ДА НЕ ПРЕЯЖДАТЕ

Затова съставете хранителния си режим с въображение, с разум и воля. Не пропускайте да изпивате по 1,5-2,5 л чиста изворна вода всеки ден.

През лятото е добре да въведете в режима си разтоварващи плодово-зеленчукови дни, а ако сте прехвърлили 35-те години, постарайте се да избягвате пържените и консервираните храни, маргарина, който съдържа наситени мастни киселини и затруднява дейността на панкреаса. Откажете се от сланината, маста, бялата рафинирана захар и сладкишите.

КОИ ХРАНИ СА ЗАБРАНЕНИ

Избягвайте силно солените храни, тлъстите меса, субпродуктите, дивеча, консервираните меса и риби. Вредят и тлъстите колбаси и меса и особено свинското. Пържените яйца, маста и лойта, сланината, саздърмата, маргаринът и пикантните храни трябва да се изключат напълно от менюто.

Майонези, хайвери, тежки маринати и сосове, силно кафе, какао, шоколад, алкохол и сладкиши с много яйца и масло също са забранени.

По-рядко посягайте към сметаната за овкусяване на храната.


ПРИМЕРНО ДНЕВНО МЕНЮ

8 ч. - мюсли с плодове, мед и кисело мляко;

10 ч. - шипков чай с мед;

13 ч.- градинска супа (пасирана), половин порция кюфтета на скара - до 100 г, варено червено цвекло със зехтин, салата от прясно зеле с моркови, сок от моркови;

16 ч. - плодова салата от киви и портокали с малко сметана и ядки;

18 ч. - качамак със сирене, 1 чаша айрян.


чудеса.нет

Няма коментари: