неделя, 4 януари 2009 г.

Морски дарове пазят сърцето

Фактът, че ескимосите, чиято храна е изключително богата на тежки животински мазнини, почти не страдат от атеросклероза, дълго време озадачавал учените през втората половина на миналия век, докато накрая тайната била разгадана. Обяснението се оказало доста просто. Освен тежките мазнини от убитите морски животни, ескимосите консумират големи количества риба, чието месо е изключително богато на есенциалните полиненаситени мастни киселини, наричани накратко Омега-3.

Те служат като основен градивен материал за клетъчните мембрани, както и за синтеза на изключително важни за нервната и ендокринната система вещества-медиатори. Омега-3 мастните киселини са изключително полезни за мозъка, очите и ставите. Доказано е, че те понижават нивата на опасните триглицериди в кръвта, както и риска от образуване на тромби и атеросклеротични плаки. Храни, богати на Омега-3, са дълбоководните морски риби, маслото от ленено семе и орехите. За съжаление тези храни са слабо застъпени във всекидневното меню на българина. Ето защо трябва да си осигурим допълнителен внос на ценните вещества чрез добавки към храната.

Сред най-добрите варианти е "Био Марин Плюс". Препаратът съдържа Омега-3 мастни киселини, които се усвояват изключително лесно от организма, както и фолиева киселина и витамин В12, които засилват ползата от него. "Био Марин Плюс" се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, възпаления, понижен имунитет, твърдят специалисти.

чудеса.нет

Няма коментари: