петък, 2 януари 2009 г.

Сърцето през зимата

Декември и януари доказано са най-опасните месеци за хората с проблеми на сърцето. Така кардиолозите често съветват своите пациенти, които първи реагират на промените в температурата, атмосферното налягане и на магнитните бури, припомня dariknews.bg.

Честите промени в атмосферното налягане предизвикват спазми в съдовете, а “скоковете” в артериалното налягане способстват за образуването на тромби. В резултат на това сърцето не се снабдява с необходимото количество кислород и съществува повишена опасност от инфаркт или исхемичен инсулт.

За да пазите сърцето си през тези месеци лекарите съветват да наблюдавате кръвното налягане, като го измервате поне веднъж дневно, да спазвате диета, като избягвате пържената и пикантна храна и да не се натоварвате психически. Докторските съвети са още за вредните навици, предписаните лекарства и нервите.

През зимния период трябва да бъдем особено внимателни към организма си. Дори при най-малки оплаквания – безпричинно кратко дишане, гадене, умора, тежест в ръцете или гърдите – се обръщайте към лекар.


здраве.лог.бг

Няма коментари: