петък, 9 януари 2009 г.

Внимателно със солта!

Можем ли да минем без сол? Този незаменим продукт се използва не само в кухните на всички народи по света, но участва в над 1500 вида производства, сред които спадат производството на хлебни изделия, обработката на месо и риба, консервирането на хранителни продукти, животновъдството и кожарството...

Освен че подсилва аромата и вкуса на ястието, солта /която всъщност е натриев хлорид/ спомага за благоприятното протичане на някои жизнено важни процеси в организма. Хлоридите организират работата на централната нервна система и регулира и регулират
храносмилателната дейност, а натрият поддържа водния и киселинно-алкалния баланс в организма.
Според учените човек си набавя до 80% от необходимото количество сол от готовите продукти.
Организмът ни се нуждае всичко на всичко от 6-8 грама натриев хлорид на денонощие – в краен случай – 10 гр.

“Бялата смърт”

Широко известна е вредата от солта, позната още като “бялата смърт”. Разбира се самата сол не е толкова страшна, колкото нейната прекалена употреба. Такова “прегрешение” е особено характерно за мъжката половина от населението.
Доказано е, че повечето представители на силния пол превишават допустимата норма
на консумация на солта средно 2 пъти повече.
За жените този показател е малко по-нисък – дамите пресоляват храната 1,5 пъти повече.

Прекомерната консумация на сол наистина може да доведе до много неприятни последствия. Системното пресоляване на храната многократно увеличава рискът от възникване на хипертония и впоследствие - на инсулт или инфаркт. А както е известно лидерското място в списъка на основните причини за смъртността на планетата
се държи от сърдечно-съдовите заболявания. Прекаленото съдържание на натрий в организма вреди на костната система, тъй като натрият има неприятното свойство да “поглъща” калция, необходим за нормалния строеж на костите. Някои учени са склонни да говорят за наличието на връзка между редовното пресоляване на храните и развитието на такива страшни заболявания като рак на стомаха и остеопороза. За отлагането на соли дори няма смисъл да се споменава.

Чувство за мярка

Според световната статистиката, намаляването на консумацията на сол дори само с 30% е
способно да намали количеството инсулти с 40 хиляди. В началото на миналата година в Британия бе проведена кампания против прекалената употреба на сол, която намери широка подкрепа не само у обществеността, но и сред по-големите супермаркети в Лондон.

Как да намерим златната среда в консумацията на този толкова ценен и същевременно толкова коварен продукт?

На първо място специалистите съветват да се откажем от пагубния навик допълнително да
солим храната. По време на приготвянето на ястията също не бива да се прекалява със солта.

На второ място добре е да обогатим ежедневното си меню с възможно повече пресни плодове и зеленчуци, богати на калий и магнезий, благодарение на които излишната сол може да “напусне” организма.

Трето, трябва да ограничим консумацията на готови солени продукти – като чипс, например. С внимание трябва да подхождаме и към всевъзможните полуфабрикати и различни сосове, както и към храните “на крак”.

В случай, че безсолната храна не ви е много по-вкуса, то можете леко да “поизлъжете” рецепторите си. Според кулинарите чесънът прекрасно замаскирва недостатъка на сол в месните и рибни ястия, розмаринът – в зеленчуковите супи, канелата и ванилията – в печеното, а паприката и лукът – в салатите. Не се притеснявайте да експериментирате като използвате фантазията си в кухнята. Имайте предвид че почти всички подправки: и индийското орехче, и джинджифилът, и карамфилът – в една или друга степен могат да
запълнят недостига на сол в различните ястия.

Солта като лекарство

Сред многообразните пакети сол, на лавиците в магазина вече може да се открие и йодирана сол, обогатена с калиев йодид. А показателят на количеството хора страдащи от йоден дефицит в годините се увеличава все повече и повече.

Последствията от йодния дефицит са крайно опасни и могат да се изразяват в забавяне на растежа, умственото и физическото развитие, в нарушаване на обменните процеси в организма. Този проблем може да се избегне доста елементарно като ежедневно употребявате обогатена йодирана сол. От 6 гр. йодирана сол организма ще получи 150 мг. йод, а това количество е напълно достатъчно за обезпечи на организма ни така ценното вещество.


булгар-бг.ком

Няма коментари: