сряда, 7 януари 2009 г.

Хипотонията води до отпадналост и сънливост

Ако налягането ви постоянно е в границите от 100/60 мм живачен стълб при Възраст до 25 години и под 105/65 за хора над 30 години, значи имате ниско кръвно налягане. Хипотонията се характеризира с намален тонус на венозните съдове и по-слаба циркулация на кръвта, с чувство за отпадналост и сънливост. Среща се най-често при жени на 30-40 години, които се занимават с умствен труд, и при подрастващи момичета.

Причини за ниското кръвно:
• наследствено предразположение;
• понижена функция на щитовидната жлеза или друг хормонален дисбаланс;
• нерационално хранене и неподходяща диета;
• обезводняване поради намален прием или загубата на течности. Често се среща лятно време, както и при повишена телесна температура и стомашно разстройство;
• психическа и физическа преумора, стрес, особено при спортисти;
• влияния на околната среда като шум, електромагнитно излъчване или резки промени във времето, свързани с магнитни аномалии;
• прием на някои лекарства - нитроглицерин, диуретици, антихипертензивни средства, успокоителни, наркотици;
• при тютюнопушене или злоупотреба с алкохол;
• при кръвозагуба, причинена например от по-обилен менструален цикъл;
• хипотонията може да се прояви и симптоматично при анемия, инфекциозни, сърдечно-съдови, стомашни и бъбречни заболявания.

Симптоми
Те са нееднородни и не е задължително да се проявяват едновременно. Често кръвното е понижено, без човек да има някакви оплаквания. Такава хипотония се среща при хора между 20 и 40 години.

При постоянно ниско кръвно оплакванията са лесно уморяване, главоболие, световъртеж сутрин или при рязко ставане, разсеяност, безсъние, сърцебиене, шум в ушите. Болните са бледи, отпуснати, лесно възбудими. Крайниците им са студени, понякога имат болки в стомаха, апетитът им е намален, имат запек. Склонни са към потиснато настроение и изпитват недостиг на въздух в покой и задушаване при физическо натоварване.

При рязко спадане на кръвното налягане при кръвоизлив от язва на стомаха, хемороиди или травми се наблюдава бледа кожа, студена пот, бърз и едва доловим пулс, обща слабост. Състоянието изисква спешно лечение. При временна загуба на съзнанието вследствие на кръвозагуба, душевни смущения, инфекциозни заболявания или чести повръщания, припадането се дължи на внезапно разширяване на капилярите в коремните органи, вследствие на което мозъкът остава почти без кръв.

Лечение
Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява медицински проблем. Лечение се налага само когато то е твърде ниско, за да се осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за мозъка, сърцето и бъбреците. Изписват се общостимулиращи средства и такива, които повишават тонуса на съдовете и артериалното налягане - арония, женшен, аралия, настойка от китайски лимонник. Възможни последици на ниското кръвно са нарушаване на потентността при мъжете и на менструалния цикъл при жените. Главоболието също често придружава хипотонията. Може да се появи сутрин или след дневен сън, след физическа и умствена работа, след обилно хранене или при продължително стоене прав. В кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник. Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза.

Как да се справите?
■ Посетете ендокринолог, възможно е хипотонията ви да е последица от нарушена функция на някои жлези.
■ Хранете се 5 пъти на ден - с 3 основни хранения и 2 междинни закуски. Помнете, че всичко солено повишава кръвното.
■ Средно 10 часа сън са необходими за поддържане жизнения тонус на хипотоника.
■ Твърдият алкохол силно разширява кръвоносните съдове и понижава налягането.
■ Като средство за повишаване на кръвното налягане по-полезни са зеленият чай и този с женшен.
■ Изпробвайте точков масаж в областта на нокътните ложи, особено на 1, 2 и 5 пръст, и упражнения от йога.
■ Сутрешните упражнения и спортове с по-малко натоварване ще възстановят тонуса на съдовете, ще ускорят кръвотока и ще нормализират кръвното.
■ Вземайте контрастен душ сутрин и се разхождайте на чист въздух.


Важно за всички хипотоници!
Научете се да ставате правилно от леглото. Внезапното изправяне може да предизвика рязко спадане на кръвното налягане и да ви доведе до колапс. Причината е намаленото оросяване на мозъка в първите секунди след рязката промяна на положението на тялото. Организмът не може толкова бързо да подаде необходимата кръв към мозъка и функцията му частично се влошава. Наблюдавайте поведението на котката след събуждане - грациозни избивания по всички стави, протягане и чак след това изправяне на четири лапи.


чудеса.нет

Няма коментари: