петък, 2 януари 2009 г.

Открит е генът на хипертонията

20% от белите хора имат особена разновидност на ген, който увеличава вероятността от повишаване на кръвното налягане, твърдят американски учени.

Типът ген STK39 е бил открит при проверките на генетичните кодове на няколко стотин души в САЩ и Европа. Хората с този тип ген са имали високо кръвно налягане, съобщава dariknews.bg. Високото кръвно налягане или хипертонията с времето увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и може да причини инсулт и бъбречна недостатъчност. Смята се, че всеки четвърти човек в западните страни страда от високо кръвно, без да подозира това. Учените отдавна се опитват да открият гена, отговорен за хипертонията.

С тази цел са били анализирани десетки варианти, но сред тях най-важна се е оказала разновидността на гена STK39. Той е изследван от учени от Университета на Мериленд, а полученият резултат е публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Те са наблюдавали 542 души, членове на общността на амишите в Пенсилвания. Учените са изучавали техните генетични кодове и са мерели кръвното им. Връзката между разновидността на гена STK39 и високото кръвно има научно обяснение. Този ген изработва протеин, контролиращ процеса на преработка на соли от бъбреците – главният фактор, влияещ на налягането.

здраве.лог.бг

Няма коментари: