четвъртък, 1 януари 2009 г.

Плодовете и зеленчуците помагат да откажете цигарите

При първото в света изследване относно ефекта от храните и напитките върху вкуса на цигарите 209 пушачи били помолени да изброят такива, които го влошават или подобряват. Те отбелязали, че консумацията на мляко, вода, плодове и зеленчуци разваля вкуса на цигарите, докато тази на кафе, алкохол и месо ги прави по-приятни. Резултатите са публикувани в списание "Никотин енд тобекоу рисърч".

Тези открития могат да помогнат за създаването на диета за отказване от тютюнопушенето, която да прави цигарите по-непривлекателни, смята водещият автор на изследването д-р Джоузеф Макклернън от университета "Дюк" в САЩ. "С някои промени в диетата - консумиране на нещо, което влошава вкуса на цигарите като например чаша студено мляко, и избягване на друго, което го подобрява - като халба бира, пушачите могат по-лесно да се отърват от вредния навик", казва той.

19% от участниците са посочили, че вкуса на цигарите развалят млечните продукти като прясно мляко или сирене, 14% - напитките без кофеин като сок и вода, и 16% - зеленчуците и плодовете.

44% са съобщили, че вкусът се подобрява от алкохолните питиета, 45% - от кофеиновите напитки като чай, кафе и кола, а 11% - от месото.

Тези, които използвали ментолови цигари, по-рядко посочвали, че техният вкус се променя от неща, консумирани преди или по време на пушенето. Изследователите предполагат, че навярно ментолът замаскира неприятния вкус, който би могъл да се получи от въздействието на храни или напитки.

В момента авторите проучват възможностите за използване на веществото сребърен ацетат, за което е известно, че променя вкуса на цигарите, за да помагат на пушачите да ги отказват. То би могло да се приема под формата на дъвки или на таблетки като част от програмата за спиране на цигарите.


докторбг.ком

Няма коментари: