понеделник, 22 декември 2008 г.

Бял имел - при хипертонична болест I и II степен

Синоними: Куковича плюнка, клейник.

Разпространение: Като вечно зелен храст паразитира върху дърветата из цялата страна, но също така се култивира в паркове и градини.

Използваема част: За приготвяне на лекарствата се вземат малки клонки с листата, събрани през късна есен и през зимата.

Химичен състав: Съдържа витамин С, алкалоиди (вискотоксин), холин, ацетилхолин, восъци, танини, смоли, флавоноиди, полизахариди, тритерпени.

Лечебни свойства: Билката е с широк спектър на действие. Хипотензивно – разширява кръвоносните съдове и премахва спазмите, благодарение на витотоксина. Ускорява съсирваемостта на кръвта. Забавя сърдечната дейност, усилва съкращенията на матката, действа противокашлично, противогърчово и седативно, подобрява мозъчната микроциркулация. В тази насока билката се употребява при хипертонична болест І-ІІ степен, атеросклероза, маточни кръвотечения, епилепсия, дегенеративни процеси в ставите, при катари на дихателните пътища, миома на матката и др.
Чай от бял имел се препоръчва като общоукрепващо за повишаване на жизнения тонус на отслабнали хора. Външно: за вагинални промивки при бяло течение, колпити, абсцеси и кожни заболявания. Използва се и против глисти.
Белият имел освен това се прилага и като противотуморно средство. Изчистен екстракт от него помага при неоперабилни форми на рак. Това негово действие е взаимствано от народната медицина. През 1926 година е създаден препарат “Искадор”, съдържащ екстракт от дрогата. Получените от белия имел екстракти притежават изразен цитостатичен ефект, особено ако се инжектират в близост до тумора и се прилагат системно. Доказано е, че билката стимулира производството на макрофаги и фагоцити в организма. Увеличава се антитяло-зависимата медиирана цитотоксичност. Препаратът “Искадор” оказва имуностимулация чрез активиране функцията на тимусната жлеза, като същевременно ускорява регенерацията на кръвотворната система. Т-лимфоцитите стават неколкократно по-реактивоспособни. Затова активнодействащата съставка на белия имел се използва като допълнително и подпомагащо средство в комплексната терапия на онкологично болни с рак на белите дробове, черния дроб, на млечните жлези, стомаха, ректума и гениталиите. Напоследък новосъздаденият препарат “Еуриксор” се оказа мощен индуктор на цитокини като интерлевкин и туморонекротизиращ фактор. Всички заедно стимулират имунната система. Данните показват, че едновременната употреба на препаратите от белия имел заедно с конвенционалните медикаментозни средства, увеличават процента на подобрение на състоянието на болните с около 18%. Третираните с бял имел болни са задържали нивото на левкоцитите над 4000, докато при нетретираните те спадат под 2000. Освен това, субективното състояние на болните, лекувани с бял имел, е много по-стабилно, отколкото при нелекувани с него.
Важно е да се отбележи, че лечението с препарати от бял имел може да се провежда само под контрол на лекар-специалист, предвид това, че билката има малка терапевтична ширина и не са изключени нежелани странични ефекти. Противотуморната активност на белия имел се засилва в комбинация с други лечебни растения, притежаващи цитостатична активност (невен, червена детелина, котешки нокът, ранилист и др.). От голямо значение за лечебния ефект на белия имел е оптимизирането на дозата и спазването на определена схема на лечебните курсове.

Противопоказания: Туберкулоза, хронична бъбречна недостатъчност, свръхчувствителност към албумин, алергия.

Странични явления: Световъртеж, главоболие, стенокардни болки, ортостатичен колапс, алергичен дерматит, за спиране млякото у кърмачки.
Начин на употреба: Настойка от стръкове: 15 г на 200 мл вряла вода, пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден. Чай от стръкове на бял имел: 1 чаена лъжичка на 1 чаша студена вода се кисне цяла нощ. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден. Спиртна настойка от стръкове в съотношение 1:5 в 70% спирт: пие се по 50 капки 3 пъти на ден.
Фармацевтично приготвените препарати “Iscador” и “Eurixor” се прилагат парентерално при онкологично болни по специална схема.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: