сряда, 10 декември 2008 г.

Какви за признаците и симптомите за ниско кръвно налягане?

Когато кръвното налягане не е достатъчно, за да достави достатъчно кръв към органите на тялото, органите не работят добре и може да бъдат трайно увредени. Така например, ако е недостатъчен притока на кръв към мозъка, мозъчните клетки не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, и човек може да се чувства леко, да усети световъртеж, или дори да припадне.

Преминаването от седнало или легнало положение към изправена позиция, често поражда симптоми на ниско кръвно налягане. Това се случва, защото седенето кара кръвта да се "установи" във вените в долната част на тяло, и това може да понижи кръвното налягане. Ако кръвното налягане е ниско, ставането може да направи ниското налягане по-лошо, до точката на причиняване на симптомите. Развитието на замаяност, виене на свят или припадък при изправяне, причинени от ниско кръвно налягане се наричат ортостатична хипотония. Нормално хората са в състояние да компенсират бързо това ниско налягане, породено от ставането с отговор на тялото и да не развият ортостатична хипотония.

Когато няма достатъчно кръвно налягане, даващо кръв на коронарните артерии (артериите които подават кръв към мускулите на сърцето), човек може да развие гръдна болка (симптоми на стенокардия) или дори сърдечен пристъп.

При недостатъчно кръв към бъбреците, те не успяват да елиминират отпадъчните вещества от тялото, например, урея и креатинин, и възниква повишаване на техните нива в кръвта (например покачването на кръвната урея и азот или BUN и серумен креатинин).

Шока е живото-застрашаващо състояние, при което постоянното ниско кръвно налягане уврежда органи като бъбреците, черния дроб, сърцето, белите дробове,
бързината на мозъка.

медикал.бг

Няма коментари: