понеделник, 8 декември 2008 г.

Плодовете се хапват не за десерт, а като предястие

Мит 1
Закуската изяж сам, обяда раздели с другите, вечерята остави на врага си.

РЕАЛНОСТ
Александър Суворов е бил не само велик пълководец. Той е имал значителни познания и в диетологията. Сега вече всички знаят, че оптималното съотношение на обема и калоричността на храната при ядене 3 пъти на ден трябва да изглежда по следния начин: закуска - 30-35 процента; обяд - 40-45 процента и вечеря - 25 процента от дневното меню.

Мит 2
Суровите плодове и зеленчуци са винаги полезни, от тях можете да ядете, колкото ви харесва.

РЕАЛНОСТ
Да, суровите плодове и зеленчуци безусловно са много полезни, но невинаги и не във всякакви количества.

• ПЪРВО: има хора, макар и немного, чийто организъм трудно усвоява суровата съединителна тъкан. При тях дори малко количество сурови плодове и зеленчуци може да предизвика издуване на корема, киселини, диария.

• ВТОРО: трябва да се употребяват и варени плодове и зеленчуци, а оптималното съотношение между сурови и варени зеленчуци и плодове за здравия човек е 2:3.

• ТРЕТО: само на гладен стомах има полза от сурови плодове и зеленчуци и по-точно - като първо ястие. Може и между отделните приеми на храна. Веднага след ядене по-скоро е вредно, отколкото полезно, да се употребяват сурови плодове и зеленчуци. Този начин предизвиква гнилостни процеси и ферментация в червата.

Освен всичко друго, храносмилателната система на повечето хора добре усвоява родните плодове и зеленчуци, но не и екзотичните или произведените в друг климатичен пояс.

Мит 3
От растителното масло не се пълнее.

РЕАЛНОСТ
Всъщност калоричността на растителното масло е значително по-висока от тази на животинското. В повечето видове краве масло се съдържат мазнини от порядъка на 70-75 процента; в сметаната има от 10 до 30 процента. Обаче в почти всички видове растително масло съдържанието на мазнини е 99 и дори 99,9 процента. Растителните мазнини се натрупват в нашия организъм не по-малко, отколкото животинските.

Вярно е, че животинското масло съдържа повече холестерол от растителното, но ако общото потребление на мазнини не е прекалено, може да не се опасявате от отлагане по стените на кръвоносните съдове. Освен това холестеролът също е необходим за нормалното функциониране на нашия организъм. Вредни са само излишните количества.

Мит 4
Консумирайте леки масла - те са изключително полезни.

РЕАЛНОСТ
От сутрин до вечер чуваме този призив от екраните на телевизорите си. И не само. Но това не е истина. Заместители на животинското (краве, козе, овче) масло са така наречените леки или свръхлеки масла. Те основно се приготвят от растителни мазнини, но в процеса на тяхната преработка ги подлагат на специални обработвателни процедури, за да могат да останат твърди (например различните видове маргарини) при стайна температура.

От независими изследвания е установено, че леките растителни мазнини са още по-вредни за организма от животинските. Освен това маслеността на тези масла е от 60 до 75 процента, т.е. почти е равна на тази на кравето масло. Как тогава да се съгласим, че са леки и дори свръхлеки!

Мит 5
Задължително да се ядат супи поне веднъж на ден. Който не яде супа, си докарва язва на стомаха.

РЕАЛНОСТ
Повече от спорно твърдение. Според статистиката до този момент не е открита някаква, макар и малка, връзка между употребата или неупотребата на супи и възникването на язва на стомаха, а и други болести на храносмилателния тракт.

Вярно, хубавата супа, приготвена от здравословни натурални продукти, е полезна. Но ако използвате същите тези здравословни и натурални продукти за друго ядене, например зеленчуково рагу, ползата няма да е по-малка. Освен това супата, както и всяка друга течност, изпита непосредствено преди или по време на ядене, разрежда стомашния сок, а това затруднява и забавя храносмилането. Супите са полезни само ако след това, като второ ястие, изядете нещо сухо.

Мит 6
Газираните напитки добре утоляват жаждата, особено студените.

РЕАЛНОСТ
Нищо подобно! Въглеродният двуокис, съдържащ се в газираните напитки, ох лажда устната кухина, хранопровода и стомаха и създава илюзията за утоляване на жаждата. Но тази илюзия бързо се изпарява.

При това въглеродният двуокис затруднява усвояването на водата в стомаха, може да се получат киселини, подуване на корема и оригвания. Нека не забравяме и колко оцветители и друга химия се съдържа в газираните напитки. Винаги четете върху етикета състава на напитката, въпреки че обикновено е написан с възможно най-ситните букви. Въобще така е направен, че на никого да не му се ще да чете този ситен и неясен шрифт. Ако някой си направи труда да види какво пише там, може да изпадне в ужас.

Най-добре утолява жаждата топлата вода - обикновена или слабоминерализирана. От всички възможни напитки тя се усвоява най-бързо от горните отдели на храносмилателния тракт и компенсира загубата на течности, както и на минерални соли, ако е минерална. Студените напитки се усвояват по-бавно.

Мит 7
Течности се пият само след ядене.

РЕАЛНОСТ
Един от най-разпространените вредни навици е веднага след ядене да се пие чай, кафе, компот и други напитки. По време и веднага след ядене не трябва да се приемат течности. С изключение на случаите, когато консумирате много суха храна. Дори е необходимо малко количество вода, но тя се пие на малки глътки. Течността, изпита по време и веднага след прием на храна, разрежда слюнката и стомашния сок, намалява концентрацията на храносмилателните ферменти в тях, което на свой ред забавя и затруднява храносмилането. Препоръчваме да пиете вода или други течности не по-малко от половин час след и не по-рано от един час преди прием на храна.

ПОЛУИСТИНА
От менюто трябва изцяло да се изключат мазнините, защото от тях се пълнее и въобще те са много вредни.

РЕАЛНОСТ
Да, наистина излишната употреба на мазнини е вредна, това сме го писали неведнъж и то е доказано. Излишните мазнини действително се превръщат в мастни запаси и предизвикват отлагане на холестерол в кръвоносните съдове и т.н. Всичко това е така, но само ако излишно се употребяват мазнини.

На възрастния човек са необходими средно по 70-100 г мазнини на ден. В последно време са публикувани редица статии на авторитетни диетолози, в които се посочват по-малки цифри - 30-50 г на ден. Но ако мазнините се намалят до такова ниско ниво, трябва да се контролира съставът на употребяваните мазнини, за да не се допусне възникване на дефицит на незаменими полиненаситени мастни киселини.

лекар.бг

Няма коментари: