четвъртък, 4 декември 2008 г.

Плацебото лекува!

Хората се вбесяват от мисълта, че (често скъпите) лекарства, на които те разчитат, могат да бъдат версията от 21-ви век на магическото перце, с помощта на което летящото слонче Дъмбо смяташе, че ще се носи из въздуха. Но когато Дъмбо изпусна перцето, което държеше в хобота си, и докато падаше свободно, започна да маха с уши, осъзна, че способността му да лети не идва от перцето, а е в негова власт.
Никой не казва, че “позитивното мислене” може да излекува рак или че пациентите могат да изхвърлят лекарствата си. Че болестта, която се лекува с плацебо е “изцяло само във вярата в него” – въображаема е. Но не са отречени и шумно рекламираните изследвания на лечебния ефект на плацебо. В продължение на години беше показвано как облекчава астма, ниско кръвно налягане, лекува ангина...

Според ексцентрично откритие престорена операция на коляното, при която пациентите са приели успокоителни и им е направен разрез, но реално няма операционна процедура, болката е успокоена по-добре отколкото при реална колянна артроскопия и води до същото подобрение на ставната функция, според доклад на учени от 2002 година. А през последната година при анализи на клинични случаи, обхващащи антидепресанти, е установено, че с изключение на много тежките случаи, плацебо разпръсква черните облаци не по зле от истинските лекарства. Разбира се никое изследване не е перфектно. При антидепресантите плацебо може да не изглежда ефективно, ако се сравнява с лекарство, което работи перфектно при всички пациенти, в сравнение с това, което се избира само за клиничен опит.

Но фактите показват, че плацебо е поне до известна степен ефективно, а понякога и много ефективно при някои пациенти. Вместо да роптаем срещу огласяването на това или просто да се преструваме, че не съществува, трябва да се замислим как мозъкът отговаря на очакванията за излекуване и как това преминава в клинично подобряване. Както казва Дан Ариели от Университета “Дюк”: “Не защото лекарствата са долнокачествени, а защото ефектите на плацебо са силни.”

Може да се проследи източникът на тази сила. При паркинсоновата болест изследванията показват, че големите очаквания за лечение покачват нивото на допамина в мозъка, чиято липса или намалени възможности за синтез на допамин са причината за заболяването от Паркинсон. Плацебо води до успокояване на болката като освобождава естествени молекули подобни на синтетичен наркотик в мозъка, които имат болкоуспокояващ ефект като морфина.

Изследователят на поведението Ариели вижда силата на безвредното лекарство по време на тригодишния си престой в болница, докато се възстановява от потресаващ инцидент. Той е бил настанен в болницата с трета степен изгаряния по 70 % от тялото си. Вечерта след критичната нощ пациентите молят за лекарство, което успокоява болките. Един ден той си спомня: ”Дочух докторът да обяснява на сестрата да не дава повече морфин на определен пациент. След няколко часа, когато пациентът започна да се моли за болкоуспокоителни, видях сестрата да му слага инжекция и скоро пациентът заспа.” И когато Ариели пита сестрата какво му е сложила, тя отговаря – плацебо.

Той е любопитен за силата на очакванията, които обяснява в новата си книга “Predictably Irrational”, вдъхновена от изследване за това кое поражда тези очаквания (б.р. - виж повече за книгата тук). Той и колегите му дават на 82 доброволци брошура с обяснения, че ще изпитват ново лекарство за болка, наречено Validone, което действа като кодеин, но по-бързо. Но всъщност това е плацебо. След това всеки получава серии от електрошокове по ръката. После всеки приема лекарството Validone. На половината е казано, че то струва 2,50 долара, а на другите - само 10 цента. И отново им пускат електрошок. От тези, на които е казано, че струва 2,50 долара, 85 процента усещат по-слаба болка, отколкото преди да вземат лекарството при една и съща сила на електрошока. При другата група - 61 процента от тези, които приемат “евтиното” лекарство, твърдят, че усещат по-слаба болка. А изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Хората настояват, че евтиният аспирин не облекчава болката и страданието им. Може би. Но според изследването изглежда чудото съществува. И пациентите протестират, когато застрахователят им ги накара да преминат от скъпо марково лекарство към по-евтино, широко приложимо. И когато чуем твърдението, че широко приложимото лекарство е по-малко ефективно, трябва да се замислим дали ефектът зависи от цената. Ефектът при плацебо се корени в очакванията, а ние очакваме по-скъпите лекарства да действат по-добре. Може би изследователите трябва да пресметнат как биха овладяли този ефект ако плацебо беше патентован.

бг-пищов.ком

Няма коментари: