събота, 6 декември 2008 г.

Целувката - съчетайте полезното с приятното

Според данни от научни изследвания, честите целувки нормализират сърдечно-съдовата дейност, намаляват повишеното кръвно налягане и съдържанието на холестерол в кръвта.
При всяка страстна продължителна целувка се изразходват не по-малко от 12 килокалории. Целувката предизвиква напрежение на повече от 30 лицеви мускули, кожата се изглежда, става еластична и по-добре се снабдява с кръв.
Целувката предотвратява кариеса не по-лошо от всяка дъвка. По време на целуването се стимулира образуването на слюнка, която прекрасно предпазва зъбите от кариес благодарение на съдържащите се в нея калций и фосфор.

Любителите на страстните целувки са по-малко подложени и на опасността от парадонтоза. Най-добрата профилактика срещу нея е масажът на венците. А с продължителните и страстни целувки се прави именно това. Обезболяващият ефект на целувките се дължи на хормона ендорфин. Колкото по-страстна е целувката, толкова повече ендорфин се изработва от организма. По време на целуването в слюнката се изработват и естествени антибиотици, които също притежават обезболяващ ефект.

Целувката също възпрепятства образуването на стресовите хормони - глюкокортикоидите, а именно те в повечето случаи са виновни за високото кръвно, повишеното съдържание на холестерол, слабостта на мускулите, нарушението в баланса на инсулин и безсънието.

При целуването се произвежда също адреналин, който повишава активността и се бори с хормона на стреса - кортизол.

Целувката предизвиква значително увеличаване на пулса (до 110-120 удара в минута при мъжете и до 180 при жените). Това води до подобряване на кръвообращението, клетките получават допълнително количество кислород и жизненият тонус съответно се повишава.

бг-пищов.ком

Няма коментари: