неделя, 21 декември 2008 г.

Натуралния шоколад сваля кръвното

Консумацията на черен шоколад с повече от 50% съдържание на какао има изключително благоприятен ефект върху сърцето - това е изводът, до който независимо един от друг стигат медиците в различни водещи научни институти по света.

За първи път в специално проучване при здрави хора на специалисти от Athens Medical School в Гърция е установено, че съдържащите се в натуралния шоколад флавоноиди - епикатехин, катехин и техните продукти, рязко намаляват влиянието на пулсовата вълна върху артериалната стена, повлияват аортното съпротивление и имат благоприятен ефект върху стената на кръвоносните съдове. При наблюдаваните Здрави доброволци, които в рамките на 3 часа са консумирали 100 г натурален шоколад, е установено също значително разширяване (в покой и при натоварване) на големи артериални съдове 3а сметка на увеличения кръвен ток.

Укрепва сърцето
Проучването не е първото, което конкретно доказва лечебния ефект на натуралния шоколад върху намаляването на кръвното налягане и укрепването на сърдечно-съдовата система. Това показват и изследвания на Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания. В Journal of Nutrition е публикуван резултатът от едно от най-значимите епидемиологични изследвания, правени някога в Европа. Това е проектът Moli-sani, в който са били включени 20 000 жители на италианската област Молите. Изследователите са концентрирали вниманието си най-вече върху възпалителните процеси в човешкия организъм. Хората, които са консумирали редовно натурален шоколад в умерено количество, са имали по-ниски стойности на С-реактивен протеин, използван за маркер на възпалението, което означава, че техните възпалителни процеси са много по-малко. Изводът е, че повишеното ниво на антиоксиданти от какаовото семе оказва противовъзпалителен ефект, което поддържа сърдечно-съдовата система здрава.

Нито един от наблюдаваните в проучването хора не е показал повишаване на теглото, не се наблюдавало и повишение на глюкозата в кръвта или на количеството липиди. Безспорното е, че натуралният шоколад е щит 3а сърцето. Яденето всеки ден на 6-7 грама натурален шоколад или половин шоколад на седмица е идеално средство 3а осигуряването на Защита срещу сърдечно-съдовите заболявания, включително и инфаркт. Изследователи от университета в Кьолн пък препоръчват до 30 г дневно от натуралния шоколад. Това се оказало по-ефикасно средство 3а понижаване кръвното налягане и намаляване риска от инфаркт от приемане на медикаменти и прилагане на други средства. Има изследвания, които показват, че при консумацията на 100 г натурален шоколад на ден опасните стойности на кръвното налягане се нормализират.

За момента учените обаче се въздържат да дадат точни препоръки относно консумацията на шоколад при изброените проблеми. И все пак не преяждайте!

Натурален шоколад, подсладен с фруктоза, който се предлага на пазара, е подходящ за хранене при диабет в рамките на диетичния план.

Гони депресията

Шоколадът е привлекателен и с вкусовите си качества и ни кара да се чувстваме по-щастливи. Яденето на мед, натурален шоколад и плодове ни помага да се борим с депресията, твърдят италиански експерти по хранене. „Единствените изкушения, които си позволявам, са черният натурален шоколад и медът", разкрива еликсира на жизнеността си примата Лили Иванова.

Учените предупреждават, че флавоноидите в млечния шоколад са в незначителни количества и подобен положителен ефект при консумацията му не може да се очаква. Наред с това дието-лозите предупреждават да не се забравя, че той е силно наситен на мазнини и е калоричен.

чудеса.нет

Няма коментари: