петък, 26 декември 2008 г.

Преди отпуска стресът често се увеличава

Психолозите подчертават, че последните две седмици преди дългоочакваната отпуска са времето на максимално натрупване на стрес. Много хора се чувстват прага на възможностите си, а оттук произтичат редица здравословните проблеми.

Ендокринната (хормоналната) система, която е тясно свързана с нашето психологично състояние, първа реагира на стреса. Натрупването на негативни емоции предизвиква активизиране на основните хормони на стреса – “агресивния” адреналин и “ревливия” ацетилхолин.

Производството на единия или другия хормон зависи от типа личност и предизвиква една от двете реакции на постоянен стрес:

• симпато-адреналинова - човек не може да се отпусне и се намира в състояние на постоянно силно напрежение.
Към тази реакция са склонни холериците и сангвиниците. Ако състоянието не се лекува, то може да предизвика сърцебиене, резки промени в кръвното налягане (в двете посоки), проблеми със стомаха и задстомашната жлеза.

• ацетилхолинова реакция: “временно умиране”, пълен упадък на силите, мъка и липса на всякакво желание за действие и общуване.
Към нея са склонни меланхолиците и отчасти флегматиците (които по правило много рядко страдат от стрес).
Ако не дадете възможност на тялото си да почине, последствията могат да бъдат тежки: астмоидни състояния, невротични разстройства, гастрит на стомаха с понижена киселинност, пристъпи на вегетативно-съдова дистония.

Въпреки че простудите не са типични за топлите месеци, такива състояния се съпровождат с подобни симптоми: вие сте отпаднали, бледи и ви се струва, че всеки момент ще рухнете от някаква настинка.

При запуснати състояния на невроза в организма започва активно да действа авитаминозата – рязко спада съдържанието на витамин С, на всички витамини от група В и фолиева киселина. Всички полезни вещества започват да се усвояват по-лошо.

Хроничното състояние “на ръба на настинката” често сигнализира за това, че вашите сили са на своя предел. Понякога организмът сам си търси “леглото”, за да може да си почине, т.е. да се предпази от нервния срив и да се освободи от напрежението.

Опитайте да не носите със себе си по време на лятната отпуска целия си “товар с проблеми”. Не само това не е времето да мислите за тяхното решаване, но те ще отразят негативно и на здравето ви.
Та например психосоматичните болки в гърба се появяват често именно от усещането, че влачим непосилен товар, който става все по-тежък.

Отпуснатите рамене са една от най-разпространените външни прояви на апатичната депресия. А осанката е особено важна в психосоматиката – тя е външния израз на нашата самооценка и показател за това доколко имаме сили да се противопоставяме на трудностите.

Специалистите препоръчват следното упражнение, което ще ви помогне да повишите своето настроение и да усетите прилив на сили: бавно отпуснете глава към гърдите си и свийте раменете си напред; след това рязко вдигнете глава и максимално разтворете плещите си.

Наблюденията показват, че при продължителна депресия общият имунитет може да се намали с до 70%, а това “отключва” механизма на редица заболявания.

здраве.бг

Няма коментари: